Na 16. Danima drvarske drenjine koji su nedavno održani u Drvaru obilazeći mnogobrojne štadove primijetila sam štand gospođe Silve Jovandić sa raznim rukotvorinama. Ovaj štand je privlačio veliki broj znatiželjnih posjetitelja sajma, jer je bio bogat proizvodima od zimnice do slika izrađenih tehnikom ulje na platnu.

Gospođa Silva je u sajamskoj gužvi pronašla vremena za razgovor i predstavljanje svoga rada. Ona sve svoje proizvode izrađuje sama, a njih nije malo. Priprema i proizvodi razne prerađevine od plodova iz prirode, posebno od drenjine, razne tradicionalne i moderne rukotvorine.

Foto: Ranka Vojnović

„Drvar je poznat kao područje bogato drenjinama koje rastu u čistoj prirodi i od kojih pripremam razne tradicionalne proizvode: mućeni pekmez, liker i rakija od drenjina, sirupe, kompote, slatka. Mućeni pekmez je tradicionalni proizvod ovoga kraja koji se priprema bez kuvanja. Pripremam i nešećereni sok, razna slatka od drenjine – sa špicom i bez špice. Sve proizvode pripremam od drenjine koju sakupim u okolini Drvara“ – kaže naša sagovornica.

Osim tradicionalnih proizvoda od drenjine gospođa Silva priprema i slatko od kupine, pekmeze od bresaka, smokava. U njenoj ponudi je i travarica za koju sa velikom pažnjom odabire i sakuplja ljekovite biljke.

Foto: Ranka Vojnović

Pored tradicionalnih proizvoda na njenom štandu su našle mjesto i rukotvorine: narodna nošnja, vezeni stolnjaci, pletene čarape, razni suveniri Drvara i Titove pećine, vezene krpe, ukrasni magneti, ukrasne boce, lutke obučene u narodnu nošnju, vezeni peškiri, tkane torbice, oslikani predmeti, makete i mnogi drugi proizvodi.

Dio štanda su zauzele tašne koje izrađuje prepravljajući stare odjevne predmete i udahnjujući im novi život i novu namjenu. Takođe, ova svestrana žena izrađuje i heklane tašne koje ukrašava raznim ukrasima koje sama izrađuje.

Foto: Ranka Vojnović

Predstavila se i slikama koje izrađuje tehnikom ulje na platnu. Najčešće teme koje slika su motivi Drvara.

Kako sve to stiže uraditi?

„Sve što sam izložila izrađujem sa ljubavlju, a kada radite sa ljubavlju onda imate vremena da sve stignete i da uživate u poslu dok izrađujete razne predmete ili pripremate zimnicu“ – odgovorila je gospođa Silva.

Foto: Ranka Vojnović

Foto: Ranka Vojnović

Foto: Ranka Vojnović

Foto: Ranka Vojnović

 

Priredila: Ranka Vojnović

Podijeli ovo