Sigurno se i vama desilo da kritičkim okom pogledate grudnjak i zapitate se da li ga možete obući još danas ili ga ipak trebate baciti u korpu za prljavi veš. Isto tako, nerijetko se dešava da snježnobijeli grudnjak nakon pranja dobije neku tmurnu sivu nijansu ili se pokvari oblik korpice. Znate li da postoje četiri greške koje skoro svaka žena pravi kada je u pitanju pranje grudnjaka?

Prva i najčešća greška je prečesto pranje. To samo može oštetiti njegovu elastičnost i zato se maknite od deterdženta. Osim ako se niste dobro preznojile nosite grudnjak još tri ili četiri puta prije nego što ga operete.

Druga greška je u tome što neke žene misle da se pod dugim nošenjem grudnjaka podrazumijeva i nekoliko sati. Ako ste bile vani po vlažnom vremenu i puno se oznojile sasvim je razumljivo da operete grudnjak. No, ako ste ga nosile samo nekoliko sati nema potrebe da ga perete. Stvar je jednostavna – što se više znojite češće ćete morati da perete svoje grudnjake. Dakle, nakon teretane, trčanja ili nekog teškog fizičkog rada slobodno skinite svoj pamučni grudnjak i operite ga. Međutim, čipkani grudnjaci koje nosite ispod haljine na zabave ili svečane večere definitivno mogu da se vrate u fioku.

Foto: Goodhousekeeping.com

Kao treće, prestanite da se opterećujete time da ne možete nositi isti grudnjak dva dana zaredom. Vjerujte nam, možete. Budući da ga noću skidate to je sasvim dovoljno vremena da mu se vrati elastičnost i oblik.

Četvrta stvar o kojoj morate da vodite računa jeste i kako pospremate grudnjake. Ako ih samo zgužvate i bacite možete im pokvariti oblik. Složite ih u fioku kao što stoje u prodavnici. Nemojte ih samo preklopiti i ubaciti jednu korpicu u drugu jer ćete im i tako pokvariti oblik.

I na kraju, nekoliko savjeta u vezi samog pranja. Grudnjake zakopčajte, stavite ih u pamučne mrežaste vrećice i tek tada ih ubacite u veš mašinu. Na taj način ćete spriječiti da se zapetljaju sa drugom odjećom. Koristite isključivo blage deterdžente i obavezno pratite uputstva na pakovanju. Sušite ih tako što ćete ih položiti na peškire, no prije toga provjerite da im se nije pokvario oblik. Nemojte savijati i cijediti grudnjake već pustite da peškir upije višak vode.

Izvor: Good Housekeeping

Podijeli ovo