Sve je popularniji trend ubacivanja vanjskih elemenata u unutrašnji prostor u cilju efektne dekoracije. Jedna biljka će vas na poseban način transportovati na plaže okupane suncem u sred Mediterana i podsjetiti na ugodne dane godišnjeg odmora.

Foto: jutarnji.hr

Radi se o maslini koja je sve popularniji detalj pri dekorisanju enterijera zato što se skoro uvijek uklapa na odličan način sa ostatkom prostorije, bez obzira na svoju veličinu ili oblik. Tako se možete odlučiti na jednu ili više teglica sa mladicama koje će odlično izgledati na policama, ili na pravo drvo sa krošnjom do plafona koje će krasiti jedan od ćoškova u dnevnoj sobi. Njeno zagasito zeleno lišće uvijek je zanimljivi i efektan detalj za sofisticirani enterijer sa kojim nikako nećete moći pogriješiti.

Foto: jutarnji.hr

Masline koje se koriste u dekoru enterijera često su minijaturne verzije ove biljke koje potiču iz zemalja južne Evrope kao što su Italija, Španija ili Grčka. Sade se ili kupuju u rustikalnim saksijama ili vrećama koje se odlično uklapaju u enterijer sa dosta drvenih elemenata. Velika prednost odabira ove biljke je i što ih je izuzetno lako održavati zato što odlično podnose suh zrak i tlo. Nisu previše osjetljive tako da su odličan izbor za svaki dom.

Foto: jutarnji.hr

Biljki masline potrebno je mnogo sunčane svjetlosti tako da nije primjerena za mračnije prostore. Savršeno mjesto za nju je pored prozora koji gleda na jug, a tokom toplijih mjeseci iznesite ju van na otvoreno kako bi što više bila na suncu.

Foto: jutarnji.hr

Maslina dobro uspjeva na tlu kroz koje lako protiče voda, a na dno saksije potrebno je staviti nekoliko centimetara kamenja. Sa zalijevanjem ne trebate pretjerivati i gornji sloj zemlje treba se dobro osušiti između svakog zalijevanja.

Foto: jutarnji.hr

Izvor: jutarnji.hr

Podijeli ovo