U kuhinji postoje mnogobrojni izvori bakterija i nečistoća, a nijedan nije na tako lošem glasu kao što je to slučaj sa spužvom za pranje posuđa. Možda će vas iznenaditi da se u prostoru u kojem pripremate obroke za sebe i porodicu nalazi još jedan predmet zbog kojeg imate i više razloga za zabrinutost!

Radi se o kuhinjskoj krpi koja, prema posljednjim istraživanjima, u velikom broju slučajeva prosto buja od raznih vrsta bakterija među kojima su i salmonela i ešerihija koli. Razina zagađenosti povećana je još više kod krpa koje se istovremeno koriste za brisanje trpezarijskog stola, ali i kuhinjskih površina za pripremanje hrane.

Najveći problem kod predmeta kao što su spužve za pranje posuđa i kuhinjske krpe je što pružaju vlažnost i toplotu te sadržavaju otpatke hrane, a to su sve faktori koji su idealni za razvoj bakterija. Kako biste spriječili da dođe do njihovo razvoja i osigurali visok nivo čistoće u kuhinji, držite se sljedećih važnih savjeta:

Redovno mijenjajte kuhinjske krpe

Kupite paket jeftinih krpa koje ćete moći često bacati tako da vam ne bude žao, a dobro bi bilo i da pri ruci imate uvijek rolnu bijelog kuhinjskog papira koji možete koristiti za brzo brisanje i kasnije jednostavno baciti u smeće.

Foto: cdn.shopify.com

Podijeli ovo