Malena djeca sklona su da svaki predmet u domu na koji naiđu automatski stavljaju u usta što odmah izaziva paniku kod roditelja. To se pogotovo odnosi na igračke, a njihov postupak potpuno je prirodan i predstavlja jedan od najvažnijih načina na koje otkrivaju svijet oko sebe. Ako ste roditelj male bebe koja je počela puzati sigurno i sami stalno imate iste situacije i pitate se kako na najbolji način možete očistiti sve dječije igračke po kući.

Za početak, naučnici savjetuju da se pomirite sa činjenicom da baš svaki predmet u domu na sebi ima bakterije. Ne trebate napraviti kontraefekt i prečesto čistiti stan zato što ćete tako stvoriti previše sterilnu okolinu koja takođe neće biti zdrava za dijete. Kao i u svemu, ključ je u umjerenosti, a za dodatnu pomoć tu su i neka zlatna pravila za održavanje higijene dječjih igračaka.

Redovno perite ruke

Najbolji način da osigurate da se što više minimizira broj bakterija na igračkama je da redovno perete ruke prije nego što ih uzmete da se igrate sa djetetom. Dobra higijena ruku ključna je u borbi protiv kontaminacije igračaka.

Foto: r.classen/Shutterstock.com

Podijeli ovo