Pranje veša čini se kao prilično jednostavan rutinski posao koji već po navici obavljamo bez pretjeranog razmišljanja. I pored toga ponekad se ta inače automatska radnja pretvara u poduhvat prepun frustracija kada nismo sigurno šta tačno trebamo uraditi. To se obično dešava kada iz mašine nakon pranja izvadite odjeću koja je sve osim onog što ste očekivali- prljava, prepuna nedefinisanih tamnih mrlja ili značajno manja od svojih originalnih dimenzija.

Kada dođe to takve situacije najlakše je okriviti mašinu za pranje veša, ali istina je da smo u velikom broju slučajeva krivci- mi sami. Još tačnije, indirektni krivci su naša bake ili majke koje su i same pogrešno naučile kako se pravilno pere veš. Donosimo vam 6 najvećih laži o pranju veša o kojima do sada možda niste pretjerano razmišljali, a mogu napraviti veliku razliku u kvaliteti svakodnevnog pranja veša.

Što više deterdženta to bolje

Većina modernih mašina za pranje veša ima ugrađen mehanizam koji mjeri količinu odjeće u bubnju i procjenjuje koliki utrošak vode je potreban. Količina vode koja će se koristiti u uskoj je vezi sa optimalnom količinom deterdženta za pranje koja se treba upotrijebiti.

Ako dodate preveliku količinu deterdženta na premalu količinu veša rezultat će biti ostaci praška na površini odjeće. Uvijek pratite uputstva mašine po pitanju količine deterdženta koja se treba staviti i generalno slijedite pravilo da je obično manje više.

Foto: vladeep/Shutterstock.com

Podijeli ovo