Dom u svakom trenutku treba biti oaza mira i opuštanja za sva čula. Vizuelno najčešće težimo za neutralnim bojama i blagim umirujućim tonovima koji će odmarati oči, unosimo mekane teksture u svoj dom koje će nam biti ugodne za dodir i trudimo se da izolujemo stan od prevelike buke kako bismo odmorili uši od gradske vreve i žurbe. A šta se dešava kad je čulo njuha u pitanju? Želimo da naš dom uvijek odiše osvježavajućim mirisima koji će nas prenijeti u neku spokojnu baštu punu cvijeća.

Iako postoje mnogi osvježivači vazduha i mirisni štapići, ništa ne može zamijeniti miris pravog, tek ubranog cvijeća. Problem sa njim je što brzo uvene, ali tu na scenu stupa sljedeća najbolja stvar- potpuri.

Foto: iamgist/Flickr.com

Potpuri postoji već veoma dugo, a da se radi o odličnom načinu postizanja dobrog mirisa najbolje svjedoči činjenica da od ove metode Francuzi ne odustaju od ranog 17. vijeka. Potpuri (originalno potpourri) predstavlja mješavinu pažljivo osušenih latica, lišća i začina koji se koriste za osvježavanje doma.

Mnogo prije nego što su se pojavili moderni osvježivači u spreju ili ambi pur, ovi šareni buketi mirišljavih biljki i začina korišteni su za poboljšavanje atmosfere u svakom domu. Neki botaničari tvrde da je neka verzija potpurija postojala prije čak 6000 godina! Možda vam to zvuči neobično, ali istraživanja su potvrdila da su sušene latice i biljke korištene u drevnim ritualima i ceremonijama, a antički Rimljani koristili su ga tokom festivala i sportskih događaja. Potpuri se često mogao naći i u njihovim termama i javnim kupatilima, a često su ih stavljala i u ostale prostorije u kućama.

Foto: June Marie/Flickr.com

Srednji vijek u Evropi donosi promjenu budući da kupanje više nije bila tako popularna aktivnost. Kuće skoro nikada nisu imale vodoinstalacije, a javno kupanje bilo je osuđeno kao nemoralno. Rezultat je bio često neugodan miris protiv kojeg se borilo upravo sa potpurijem i njegovim raznim varijantama.

Potpuri možete kupiti u prodavnici, ali možete ga napraviti i sami kod kuće na jednostavan način. Kako biste to uradili potrebno vam je vaše omiljeno cvijeće, jedna šira tepsija, pergament papir, makaze, esencijalna ulja i jedna prazna bočica za špricanje.  Ukoliko želite, u mješavinu možete ubaciti i citrusno voće kao i svježe začine poput cimeta i sjemenke. Pratite sljedeće jednostavne korake:

 • Prikupite vaše cvijeće od kojeg planirate napraviti potpuri. Možete iskoristiti bilo koju vrstu cvijeća, ali preporučuju se pogotovo one vrste koje otpuštaju veoma intenzivne mirise kao što su ruže i biljke koje ne mogu brzo izgubiti miris kao što su ljubičice, karanfili i jasmin. Cvijeće sa malenim delikatnim laticama odličan su izbor, ali dobro se uklapaju i nešto krupnije vrste.
 • Prethodno zagrijte pećnicu na 200 stepeni
 • Prekrijte tepsiju sa pergament papirom i isjecite cvijeće tako da ostane samo gornji dio cvijeta sa laticama. Stavite isječeno cvijeće na obloženu tepsiju ili skinite latice i stavite ih u jednom sloju na pergament

  Foto: popsugar.com

 • Kako biste dodali aromu vašem potpuriju, isjecite i dodajte tanke kriške citrusnog voća kao i ružmarina, lavande i majčine dušice. Ovo je trenutak kada možete dodati i začine kao što su štapići cimeta, klinčić i anis.
 • Dodajte 10-15 kapi vašeg omiljenog esencijalnog ulja u jednu supenu kašiku vode koju ćete zatim staviti u bočicu za prskanje. Išpricajte vašu potpuri mješavinu i zatim ubacite tepsiju u već zagrijanu pećnicu

  Foto: popsugar.com

 • Pustite da se cvijeće isuši u rerni barem dva sata ili dok cvijeće postane veoma lomljivo, ali ne spaljeno. Kada potpuri bude spreman, izvadite ga iz rerne i još jednom sve pošpricajte sa esencijalnim uljem
 • Kada bude na sobnoj temperaturi, nježno promješajte svoju potpuri mješavinu i postavite ju u zdijelu koju ste prethodno odabrali. Kako biste biste kasnije pojačali miris, ponovo pošpricajte mješavinu sa esencijalnim uljem.

I to je to, pripremili ste svoju savršenu mirisnu dekoraciju!

Podijeli ovo