Živimo u svijetu brze mode i skoro svakodnevnog mijenjanja trendova, tako da mnogima čuvanje odjeće postaje sve manji prioritet. Generalna kvaliteta odjeće sve je lošija, a za komade većeg kvaliteta i dužeg trajanja potrebno je izdvojiti i veća sredstva, tako da najčešće gomilamo jeftinije komade odjeće u ormarima sve dok imamo dovoljno prostora. Za razliku od generacija naših baki i majki, mi se ne znamo pravilno brinuti o svojoj odjeći, a budući da ju gledamo kao potrošnu robu često ćemo se odlučiti za bacanje komada koji bi se uz sitne popravke mogla nositi još godinama. Ovo su neke od osnovnih vještina koje će vam pomoći da se pravilno brinete o svojoj odjeći i obući.

Udahnite novi život svojim cipelama

U svom stanu već imate sve ono što vam je potrebno da osvježite svoje stare patike koje ćete moći koristiti još dugo kasnije. Sve što vam je potrebno su aceton za uklanjanje laka za nokte i pamučna vata. Ofucani par starki uvijek možete ubaciti u mašinu na hladno pranje i tako im vratiti djelić starog izgleda. Ukoliko imate posla sa cipelama od štavljene kože, pobrinite se da na njih redovno nanosite sjaj za cipele kako bi zadržale svoj prvobitni izgled. Uvijek u hodniku na polici držite mekanu krpicu, četku za čišćenje cipela i sredstvo za poliranje tako da ih u svakom trenutku možete osvježiti.

Očuvajte svoje majice

Svi mi imamo onu najudobniju majicu koja je već toliko iznošena da se u njoj praktički ne smijemo pojaviti u javnosti. Često takve majice izblijede i skoro potpuno promijene boju nakon dugog nošenja, ali postoji način da im vratite nekadašnju jarku boju. Dovoljno vam je malo dobre stare fabričke boje za tkaninu i nećete prepoznati svoju nekada ofucanu majicu koja će sada izgledati kao kada ste ju kupili u prodavnici. Ukoliko ste slučajno ofarbali svoju bijelu majicu u mašini sa šarenim vešom, nema razloga da ju odmah bacite. Danas u supermarketima i specijalizovanim prodavnicama možete kupiti odstranjivače boja koji skoro uvijek savršeno funkcionišu i vraćaju bjelinu vašoj odjeći.

Nemojte se odmah riješiti svojih omiljenih farmerki

Ženama je teško pronaći odgovarajući model farmerki, a kada se to desi skoro ne izlaze iz njih. Nakon određenog perioda one mogu izgledati prilično iznošeno, a često se pojavljuju rupe na raznim dijelovima. Iako su ovi modeli sada u trendu, na jednostavan način možete i prekriti ove rupe sa komadom tkanine po želji, a za to su vam potrebne samo makaze, komadić tkanine po želji, igla i konac. Stare farmerke uvijek možete sami ili kod šnajderke skratiti i na taj način pretvoriti u novi šorc za ljeto.

Pripremite svoje džempere za novu sezonu

Uvedite naviku da svoje džempere perete ručno zato što se na vunenim džemperima vrlo lako mogu stvoriti grudvice, a nerijetko se dešava i da se smanje kada su izloženi toploti. Važi džemperi će trajati mnogo duže i zadržati svoju formu ukoliko ih budete prali na taj način i zatim sušili na balkonu. Kada isprljate samo jedan djelić džempera bolje je da pokušate da isperete samo taj jedan dio i na taj način spasite svoj džemper od novog pranja.

Podijeli ovo