Sigurno ste već mnogo puta čuli da je doručak najvažniji obrok u danu ali pri tome ne treba zaboraviti da ono što imate za ručak također ima veliki uticaj na zdravlje i funkcionisanje vašeg organizma na pravilan način. Ako odaberete prave namirnice i njihovu kombinaciju možete održavati dobar nivo energije tokom cijelog dana. Ako pak odaberete pogrešnu kombinaciju možete otkriti da ste se počeli ponašati razdražljivo i velika je vjerovatnoća da ćete biti gladni prije poslijepodnevne kafe.

Kako se osjećate nakon vašeg obroka ovisi u velikoj mjeri od onoga što ste stavili na tanjir. To nikako ne znači da morate iz ishrane u potpunosti izbaciti određene vrste hrane zato što tako možete stvoriti potpuno obrnut psihološki efekt. Na ovaj način se može dogoditi da pretjerate sa hranom koja je postala „zabranjena” u trenutku kada bude pred vama.

Umjesto toga, pokušajte zamisliti svoju hranu na skali od one koja je najlošija do one koja je najbolja po vas i vaše zdravlje. Postoje neke vrste koje biste trebali jesti što češće, a druge biste trebali jesti rijeđe. Ovo je za početak pet vrsta hrane koje biste svakako trebali izbjegavati za ručak.

Bijeli hljeb

Ako kupite sendvič s pravim sastojcima, to može biti zdrav i istovremeno ukusan obrok. Ali češće se dešava da niste u prilici da to učinite zato što ste u vremenskoj stisci tako da birate alternativne i ne tako sjajne mogućnosti od kojih je bijeli hljeb jedna od najčešćih. On sadrži malo vlakana i visok glikemijski indeks koji će povećati nivo šećera u krvi momentalno, ali ćete u poslijepodnevnim časovima zato doživjeti veliki pad energije i glad zbog koje ćete pojesti više namirnica nego što biste inače učinili u večernjim satima.

Foto: womenshealthmag.com

Podijeli ovo