Kada sam prvi put pročitao recept za Tasty tiramisu tortu, pomislio sam da neće biti baš ukusna, jer nekad Tasty zna da pretjera sa sastojcima, ali na kraju, nakon nekih 11 sati, probao sam tortu i bila je savršenstvo.

Tasty tiramisu torta je prelagana za napraviti. To morate znati, ali što se tiče vremena malo je „teška“. Ipak, nemojte da vas to prepadne, jer na kraju ćete se počastiti s prekrasnom tortom. U nastavku pročitajte recept, a na dnu stranice možete pogledati kako sam je napravio.

Foto: Haris Suljović

Sastojci:

 • 24 piškote
 • 2 šolje kafe
 • 450g krem sira
 • 500g maskarpone sira
 • 1 supena kašika ekstrakta vanilije
 • 1 šolja mlijeka, vrućeg
 • Pola šolje šećera
 • Jedno malo pakovanje želatina
 • Kakao za dekoraciju (jedna jača supena kašika)

Priprema:

 1. Napravite kafu i potopite piškote u istu. Samo nemojte pretjerati jer će se previše natopiti i nećete moći s njima ništa uraditi.
 2. Piškote redajte u kalup (koristite onaj kalup za pečenje iz dijelova), na koji ćete staviti papir za pečenje. Piškote će ustvari poslužiti kao kora za tortu. Kada poredate sve piškote, pritisnite ih malo kašikom, pa preko stavite još jedan papir za pečenje i ponovite proces.
 3. Piškote stavite u frižider dok se skoro pa ne zalede. Meni je trebalo nekih 5 sati za to.
 4. Kada su se skoro zaledile, u veliku zdjelu spojite krem sir i maskarpone te dodajte jednu supenu kašiku ekstrakta vanilije. Sve dobro promješajte. Možete mutilicom ili mikserom, ali ako koristite mikser, neka bude na prvoj brzini.
 5. U drugu, manju zdjelu stavite šećer i želatin i sve pospite s vrućim mlijekom. Mješajte dok se želatin ne istopi.
 6. Mlijeko zatim prespite u veliku zdjelu i dobro promješajte mutilicom.
 7. Zatim izvadite piškote iz kalupa, ostavite samo jednu koru. Stavite možda jednu šolju smjese preko piškota, malo protresite kalup da se fino raspodjeli i stavite u frižider da se stvrdne na dva sata.
 8. Zatim izvadite kalut, stavite drugu koru i ponovo prespite smjesu (jedna šolja). Malo protresite kalup i vratite u frižider na dva sata.
 9. Kalup izvadite iz frižidera i pospite s ostatkom smjese i po treći put vratite u frižider na dva sata.
 10. Nakon i ta dva sata, izvadite tortu iz frižidera, skinite kalup, pospite kakaom i servirajte.

Detaljne instrukcije za pripremu možete pogledati i u narednom YouTube snimku koji sam pripremio za vas.

 

Svjestan sam da je potrebno dugo vremena da se napravi, odnosno da presjedi u zamrzivaču i frižideru, ali vjerujte da vrijedi čekati. Probajte i javite kako vam se čini.

Uživajte!

Podijeli ovo