Ako vam se uskoro približava veliko generalno krečenje doma i već vam je dosadila standardna metoda farbanja možda je pravo vrijeme da posegnete za nešto kreativnijim rješenjima ovog puta. Imamo sedam alternativnih tehnika za krečenje zidova u domu na zanimljiv, zabavan i originalan način. Alatke su jednostavne i većinu njih vjerovatno već imate u svom domu!

Šare na zidovima uz pomoć metle

Vrsta izgleda koju ćete postići ukoliko budete farbali zidove uz pomoć metle uklapaće se dobro uz bilo koju vrstu enterijera. Prvo prekrečite zidove sa željenom bojom a zatim pređite po površini sa metlom kako bi ste ostavili vertikalne i pomalo rustikalne tragove.

Napravite šare uz pomoć krpe

Kako biste započeli sa ovim procesom dobro uvrnite krpu i zatim ju umočite u farbu. Uklonite višak boje i započnite sa rolanjem po zidovima. Ova tehnika je sličan ukrašavanju uz pomož sunđera i obje donose zanimljive i raznolike šare koje pružaju interesantan izgled zidova.

Folija

Želite elegantan izgled zidova? Nakon što ofarbate zidove i dok je farba još vlažna na nju zalijepite izgužvanu prozirnu foliju. Na ovaj način ćete na zidovima dobiti razne suptilne šare u vrlo zanimljivim oblicima.

Sunđer za postizanje različitih nijansi

Jeftin alat koji donosi fenomalan efekt! Možete se odlučiti za kombinovanje više različitih tonova ili različitih boja. Za podlogu možete odabrati razne vrste upečatljivih metalik boja kao što su npr. zlatna i tirkizna između kojih postoji odličan i zanimljiv kontrast.

Revitalizacija zidova uz pomoć limuna

Možda vas je začudila ova ideja na prvu, ali vjerujte nam vrijedno je pokušavanja! Započnite tako što ćete odsjeći polovinu limuna i upotrijebiti ga kao pečat kako biste osvježili svoje zidove sa njegovim šarama.

Ukrasite zidove sa tufnicama od kukuruza

Umjesto valjka iskoristite kukuruz koji je istog oblika. Premažite cijelu površinu sa farbom i na taj način ćete dobiti interesantne tufnice na zidu raznih veličina.

Pruge od konopca

Uzmite komad drveta ili valjak te obmotajte oko njih debeli konopac. Umočite taj komad drveta u farbu. Ostavite otiske tako da se boja ne razmrlja i mijenjajte smijer kako biste postigli što interesantniji efekt.

Izvor: kucastil.rs

Podijeli ovo