Ako mislite da je nemoguće da svakodnevno unosite potrebnu dozu vitamina kroz hranu umjesto kroz vitaminske tablete, tu smo da vas razuvjerimo. Tablete sa vitaminima možda se čine kao najbrže i najjednostavnije rješenje, ali hrana je nezamjenjiva u smislu obilja nutrijenata i vlakana koje sadrži.

Ovi nutrijenti su ono što održava vaše tijelo u maksimalno dobroj formi i funkciji, čime se stvaraju snažne kosti te povećava moždana aktivnost, raspoloženje i moć pamćenja. Osim toga, sastojci u hrani pomažu našem imunom sistemu da se brani od štetnih virusa i bakterija. Stručnjaci se slažu da se vitaminske tablete trebaju koristiti samo kao suplementi ishrani ali nikako kao zamjena za pravu hranu i zdrave namirnice. Iako postoje hiljade vitamina koji su bitni za vaše zdravlje, sljedeći su najvažniji.

Vitamini B6 i B12

Zašto su važni: B kompleks vitamina (posebno vitamini B6 i B12) održavaju normalnu funkciju krvi, živaca i imunološkog sistema. Nedostatak ovih vitamina može biti faktor rizika za bolesti srca i moždani udar.

Koliko vam je potrebno dnevno: Preporučena doza je 1,3 miligrama za B6 i 2,4 mikrograma za B12.

Najbolji izvori hrane: B6 se može pronaći u cjelovitim zrnima, bananama, grahu, orašastim plodovima, pšeničnim klicama, piletini i ribi. B12 se nalazi u govedini, svinjetini, peradi, jajima, ribi i mliječnim proizvodima.

Kako ih unositi: Jedna šalica običnog jogurta i banana, trideset grama sjemenki suncokreta i 90 grama pečene govedine ispunit će vaše kvote B12 i B6. B12 se nalazi samo u proizvodima životinjskog podrijetla, pa ga vegani trebaju uzimati kao suplement.

Foto: Paulo Vilela/Shutterstock.com

Podijeli ovo