Do sada ste sigurno čuli i možda isprobali jedan od najpopularnijih i najzdravijih namaza- humus. Radi se o kremastom i gustom namazu napravljenom prvenstveno od pirea leblebija i nekoliko drugih zdravih sastojaka koji je postao popularan širom svijeta tokom proteklih nekoliko decenija. Stanovnici zemalja Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike već dugo uživaju u njemu, a sada se svakodnevno konzumira širom Sjeverne Amerike i Evrope.

Humus ima bogatu tradiciju – neki ga čak i nazivaju “drevnom” hranom koju su, prema legendi, konzumirali najveći kraljevi na Bliskom istoku. Prema drevnim spisima humus, barem onako kako ga danas znamo, prvi put je konzumiran u Egiptu oko 13. vijeka, iako je recept koji se u to vrijeme koristio razlikovao od današnjeg jer je izostavio tahini i umjesto toga koristio druge vrste oraha.

Humus se često konzumira sa svakim obrokom u Izraelu, uključuje se u tzv. “mezze stolove” u Siriji i Turskoj, poslužuje se uz doručak sa hljebom u Palestini i Jordanu, a danas možete uživati u njemu i vi ako budete pratili ove super jednostavne recepte!

izvor: Hebbars Kitchen

Podijeli ovo