Neurolog Dejvid Perlmuter proslavio se svojoj knjigom ”Grain Brain” u kojoj tvrdi da se odgovor za inteligenciju krije, ni manje ni više, nego u našem probavnom sistemu! Funkcija mozga je u uskoj vezi sa zdravljem bakterija u našem stomaku što i nije sasvim nova teorija sa obzirom da je još grčki fizičar kojeg smatraju i ocem moderne medicine Hipokrat smatrao da sve bolesti počinju u želucu.

Ako se na brz način želite riješiti problema sa bakterijama u utrobi doktor Perlmuter savjetuje konzumiranje namirnica bogatih sa probioticima poput jogurta, kefira, krastavaca, voća i povrća. Bitno je i da smanjite unos ugljenih hidrata te povećate unos visokokvalitetnih masti.

Foto: kucastil.rs

Hrana koja je bogata sa šećerima i mastima oštećuje naše probavne organe i stvara idealno tlo za razmnožavanje bakterija. Ako je utroba zdrava stvara se više serotonina poznatog i kao hormon sreće, a smatra se da 80-90 serotonina dolazi upravo iz utrobe. Perlmuter je između ostalog proučavao kako ugljeni hidrati i gluten oštećuj ljudski mozak i utičku na nastanak glavobolje, depresije, demencije i ADHD-a.

Foto: kucastil.rs

Ključ u meditaranskoj ishrani

I drugi naučnici poput doktorke Meline Džampolis slažu se da zdravlje utrobe i bakterija koje su u utrobi ključne i za očuvanje zdravlja raznih dijelova tijela uključujući i mozak. Ona posebno preporučuje hranu mediteranskog tipa koja dokazano ima najbolji uticaj na zdravlje probavnog trakta i mozga i čije dugotrajno konzumiranje utiče na poboljšanje rada srca. Ova se ishrana smatra i jednom od najzdravijih zato što je bazirana na konzumiranje cijelih žitarica, orašastih plodova, voća, povrća, ribe i crvenog vina.

Foto: kucastil.rs

Sudeći prema naučnicima ovo je idealna hrana za male sive ćelije:

  1. Povrće

Lisnato povrće, špinat, špargle, bijeli luk i đumbir, paprika, paradajz, tikvice

  1. Voće

Voće s malim procentom šećera poput avokada, zatim limun i limeta

  1. Masnoće

Od zdravih masnoća koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje, organski maslac, orašaste plodove i masline

Foto: kucastil.rs

  1. Proteini

Za unos proteina najbolje je konzumirati jaja, ribu, meso biljojeda i piletinu

  1. Piće

Od pića konzumirajte probiotike, a vodu iz slavine pijte samo ako je pročišćena

Izvor: kucastil.rs

Podijeli ovo