Vjerovali ili ne, nikad u životu nisam napravio soufflé. Moram priznati da sam imao neki strah od souffléa, jer sam nekako uvijek bio u tom fazonu da je pravo teško napraviti ovu poslasticu. Ali nakon malo istraživanja, stvarno je prelagano.

Ovo je slatka verzija, postoji i ona sa sirom, što ću nekad uraditi za Kućicu ili moj blog, ali kako god, negdje će biti.

Nadam se da ćete napraviti ovaj desert već danas.

Sastojci:

 1. Maslac
 2. Brašno
 3. Sol
 4. Mlijeko
 5. Čokolada za kuhanje
 6. Kafa
 7. 2 jajeta
 8. Šećer
 9. Limun

Foto: Haris/Take Me To Food

Priprema:

 1. Prvo što ćete uraditi jeste vatrostalne zdjelice (kao što vidite na slici) namazati maslacem i dodati šećer, kao bi prekrili cijelo područje koje ste prethodno namazali maslacem. Višak šećera slobodno vratite u posudu ili kesu (zavisi gdje držite šećer).
 2. Kada ste završili s posudama, vrijeme je da istopite čokoladu. U manju šerpu naspite malo vode i ostavite da se zagrije. Na šerpu stavite malu posudu, najbolje je staklenu. U nju stavite čokoladu, 70g i dvije čajne kašike kafe (ja sam koristio Nes Gold). Nemojte dozvoliti da voda proključa, stavite na neku srednju temperaturu možda i malo manje. Zavisi od jačine struje.
 3. Čokoladu ostavite tako u zdjeli, a u tavi istopite jednu supenu kašiku maslaca te dodajte jednu supenu kašiku brašna (može i gluten free). Miješajte pola minute te dodajte 75ml hladnog mlijeka. Miješajte još pola minute i dobit ćete smjesu sličnu Nutelli.
 4. Tu smjesu spojite s čokoladom i promiješajte. Kada nestane bijela boja, dodajte jedan žumanjak i još promiješajte. Čokoladu ostaviti na šerpi, samo smanjite kolo na 1.
 5. Zatim ćete u veću posudu staviti dva bjelanca. Muticliom miješajte minut, te lagano dodajte jednu supenu kašiku šećera. Nemojte sve odmah, nego lagano dodajite. Miješajte mutilicom dok bjelanac ne postane smjesa slična pjeni za brijanje.
 6. Tu smjesu zatim spojite s čokoladnom. Nježno miješajte sve dok bijela boja ne nestane.
 7. Zatim ćete tu smjesu staviti u male zdjele s početka recepta. Nemojte sipati do kraja. Ostavite jedan cm posude prazan.
 8. Zdjele zatim stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite 15 minuta ili dok se smjesa ne podigne.
 9. Servirajte s nekim laganim pićem.

Uživajte!

P.S. Treba napomenuti da čim izvadite soufflé iz rerne, počet će da opada, tako da se pripremite i na to. Nije neko razočarenje, ali ako želite da slikate za Instagram, budite u pripravnosti.

Podijeli ovo