Preko 60% ljudskog organizma sastavljeno je od vode. Naše tijelo treba vodu kako bi bi moglo izbaciti sve toksine i druge štetne materije, vlažiti tkivo i zglobove, održavati normalnu temperaturu, regulisati probavu i još mnogo toga. Još jedan bonus je i što ćete putem hidratacije održavati kožu mladom i sjajnom, a ko ne želi da uvijek izgleda svježe?

Iako je redovno ispijanje vode definitivno najbolji način za hidrataciju preporučenih osam čaša se može učiniti kao prevelik zalogaj za mnoge tako da je još jedan dobar način za unos dovoljnog količine vode a možete ga pronaći na sljedećim stranicama.

Voće i povrće

Sljedeći put kada budete žedni natrpajte tanjir sa voćem i povrćem koje sadrži velike količine vode. Kako je postotak vode preko 90% u nekim od njih na taj način možete skoro u potpunosti zadovoljiti dnevnu potrebu za vodom. Dobar izbor su lubenica, krastavac, grejpfrut, radić, špinat, kristal salata i bobice.

Ako u ishranu ubacite više voća i povrća možete uživati u svim benefitima vlakana, vitamina i minerala pored dobre hidratacije.

Foto: healthyleo.com

Podijeli ovo