Razne varijante dijeta baziranih na snižavanju doze ugljenih hidrata pojavljivale su se tokom proteklih decenija ali jedna od tih dijeta zadržala je svoju popularnost veće generacijama i svake godine ima sve više novih pobornika. Radi se o keto dijeti koja se praktikuje još od dvadesetih godina prošlog vijeka kada je korištena na klinikama za liječenje gojaznosti i epilepsije.

Da podsjetimo, radi se o dijeti koja se bazira na izuzetno niskoj dozi ugljenih hidrata i velikoj dozi masti što se sa vremenom pokazala kao odlična metoda za postepeni gubitak težine, povećanje energije, poboljšanje kognitivnog zdravlja i hormonskog balansa kao i smanjenja rizičnih faktora za razne hronične bolesti kao što su visok tlak i šećer. U nastavku donosimo pet načina na koje možete izvući apsolutni maksimum iz keto dijete.

Konzumirajte masti kroz neprerađenu hranu

Kako biste poboljšali svoj zdravlje i uklonili zdravstvene simptome koji vas muče nutricionisti preporučuju holistički pristup keto dijeti. To znači da da većina kalorija u sklopu ove vrste dijete treba doći iz zdrave, neprerađene hrane koja ima visoku dozu masti što uključuje na primjer maslinovo i kokosovo ulje, avokado, orahe, masnu ribu i domaća jaja. Prerađena hrana poput salama i slanine sadrži mnoštvo sintetičkih aditiva i rafiniranih ulja koje definitivno trebate izbjegavati.

Foto: runtastic.com

Podijeli ovo