Sočno zeleno povrće može na nevjerovatan način obogatiti i osvježiti naš jelovnik ovog proljeća. Sve što trebate znate o zdravom zelenišu možete pronaći u knjizi „Mali leksikon salata“ iz edicije „Mali leksikon“ izdavačke kuće „Mono i Manjana“.

Špinat

Kakvog je ukusa?

Mladi špinat je blagog ukusa i podsjeća na zelene salate. Zimski špinat je jačeg ukusa zbog oksalata koji se nalaze u dršci i zadebljanju na listu.

Šta sadrži?

Odličan je izvor folne kiseline, vitamina A i C, kao i vitaminskog B kompleksa. Bogat je gvožđem i magnezijumom, ali i vitaminom E.

Kako se koristi?

Iako se mladi špinat koristi svjež u salatama, ipak se najčešće priprema barem desetak minuta u posoljenoj vodi. Dragocjene sadržaje ćete sačuvati ako ga pripremate na pari. Sprema se uvijek neposredno prije upotrebe jer, kad je jednom termički obrađen, ne smije da se zagrijava zbog stvaranja nitrata.

Foto: zena.blic.rs

Keleraba

Kakvog je ukusa?

Iako je iz porodice kupusa, sa svojom zadebljalom stabljikom i korjenom više liči na repu. Neutralnog su ukusa i listovi i korjen, ali kad se termički obradi dobija slatkastu notu.

Šta sadrži?

Jabučica kelerabe sadrži proteine, biljna ulja, šećer, celulozu i minerale, a obiluje vitaminom C. Ima i malo vitamina B1. U mladom lišću i stabljici ima karotena i fosfora, a i više vitamina i mineralnih soli nego u plodu.

Kako se koristi?

Od svježe se prave štapići za grickanje, potrebno je pola sata da se obari cijela, a isječenoj oko deset minuta. Ukusna je i ako se priprema na pari, dinstana ili pečena u rerni. Idealan je dodatak mesu i nezaobilazan sastojak vegetarijanske kuhinje.

zena.blic.rs

Grašak

 Kakvog je ukusa?

Mladi grašak je nježan, slatkastog ukusa, dok je onaj koji je odstojao u zamrzivaču oporiji.

Šta sadrži?

Izvor je ugljenih hidrata i dijetalnih vlakana, fruktoze i glukoze. Ima visok procenat proteina, kao i masti i lecitin. Odličan je izvor vitamina B, ali sadrži i vitamine C, E i A.

Kako se koristi?

Mladi grašak se kuva u maloj količini vode, najviše 10 minuta, uz dodatak luka i mlade jagnjetine ili teletine. Kad se dodaje salatama, priprema se na pari.

zena.blic.rs

Zelena salata puterica

Kakvog je ukusa?

Blagog je ukusa, pa je idealna za kombinovanje sa salatama jačeg ukusa, kao što je radič ili hrastov list.

Šta sadrži?

U zelenoj salati ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i magnezijuma, te vitamina C, karotena (provitamina A), vitamina E, B1, B2, B6 i nijacina. U spoljnim listovima zelene salate ima dvostruko više vitamina C nego u unutrašnjim.

Kako se koristi?

Odlično se slaže sa začinjenim sosovima, a klasičan preliv za salatu putericu je onaj od sirćeta, ulja i začinskih trava. Biće ukusna i sa prelivom od jogurta. Putericu uvek prelijte neposredno pre serviranja, inače će postati mlitava. Njeno lišće ne treba sjeći, već samo kidati. Koriste se čvrsti, zeleni listovi kao i meko srce, ali se količina vitamina smanjuje idući ka njenom srcu.

zena.blic.rs

Podijeli ovo