Iako se obično smatraju nezdravima i iako većina nutricionista i ljekara smatra da bi što manje trebalo konzumirati namirnice koje ih sadrže postoje i oni dobri, zdravi ugljeni hidrati koje možete jesti bez ikakvog straha. Upoznajemo vas sa najzdravijim ugljenim hidratima.

Već decenijama se ugljeni hidrati svrstavaju među najgoru hranu na svijetu, ali to baš i nije sasvim istinito jer ugljeni hidrati moraju biti sastavni dio svakog zdravog načina ishrane. Naravno, bez ugljenih hidrata možete preživjeti jer će vaše tijelo kao energiju koristiti masti i proteine, ali to nije baš najpametniji potez.

Kao što postoje zdrave masti tako postoje i ugljeni hidrati koje ne samo da možete nego je i poželjno da ih jedete. Pa, krenimo redom.

Kokice

Ako kokice pripremate sami u svom domu, na sasvim staromodan način, bez upotrebe mikrotalasne pećnice i bez kaloričnih dodataka dobićete jednu od najzdravijih grickalica. Veoma su siromašne kalorijama, a bogate vlaknima i lako su probavljive. Sadrže više antioksidanasa od svježeg voća i povrća. Uživajte u kokicama, ali zaobiđite puno soli i puter.

Foto: lifepressmagazin.com

Podijeli ovo