Arhitektonski studio “Penda” projektovao je malu i krajnje nesvakidašnju kuću za mladu porodicu koja želi da živi i radi van grada.

Dizajn kuće inspirisan je simbolima jin i jang – kineskoj filozofiji po kojoj se suprotne sile spajaju kako bi kreirale izbalansiranu i snažniju cjelinu. Kuća je, stoga, podijeljena na dva dijela koja se uvijaju i određuju ne samo izgled krova, već i prostorija u kući.

Foto: kucastil.rs

“Jin jang” kuća osmišljena je tako da bude samodovoljna i funkcioniše “van mreže”. Vlasnici su željeli da najveći dio hrane proizvode sami, u svom domu i zato su arhitekte pretvorile krov u stepenastu strukturu sa uzidanim saksijama u kojima će biti uzgajano povrće, začinsko bilje i voće.

Foto: kucastil.rs

Za razliku od tradicionalnog krova, stepenasta bašta na “Jin jang” kući se spušta ka svom centru, podsjećajući na dolinu okruženu planinskim padinama sa obe strane. Stanari mogu da pristupe bašti direktno iz dvorišta ili sa sprata kuće.

Foto: kucastil.rs

Kišnica koja se sliva niz krov prikupljaće se u rezervoar i koristiti za navodnjavanje bašte. Kako se smenjuju godišnja doba tako će se  i biljke menjati, i na taj način uticati na celokupan izgled kuće.

Foto: kucastil.rs

Njena unutrašnjost od 75 kvadrata je svijetla i prozračna zahvaljujući velikim prozorima od poda do plafona. Eksterijer, kao i veliki deo unutrašnjosti, obložen je drvenim panelima kako bi kuća što više bila u skladu sa okolnom prirodom  i baštom.

Foto: kucastil.rs

Izvor: kucastil.rs

Podijeli ovo