Nema šanse da zaobiđete jednu od najvećih odluka koje morate donijeti prilikom uređenja novog doma: odabir materijala za oblaganje poda. Mnogi faktori su u igri: cijena materijala, vrijeme koje je potrebno za njegovu ugradnju i težina kasnijeg održavanja tako da vlasnici domova sa razlogom žele biti sigurni da će napraviti pravu odluku prije nego što naprave taj veliki korak.

Ako ste i sami bili u ovoj situaciji znate o kakvom se procesu radi, a ako se tek spremate za ovu veliku odluku odlično će vam poslužiti sljedeći vodič kroz različite materijale koji se koriste za oblaganje podova.

Važnost funkcije prilikom odabira odgovarajućih materijala

Vaša prva briga treba biti kako će se i gdje koristiti materijal. Neki materijali su prigodniji za prostorije u kojima se stalno nešto dešava i gdje se ljudi mnogo kreću dok drugi neće biti toliko otporni na trenje i pritisak nogu kao drugi. Drugi materijali pružaju mnogo više komfora od drugih pa ih treba odabrati za prostorije u kojima se provodi dosta vremena na podu, kao npr. u dječijoj sobi budući da će se djeca tu često igrati na podu. Ispod možete pronaći pregled najčešće korištenih materijala sa njihovim osnovnim karakteristikama.

Foto: popsugar.com

Podijeli ovo