Najnoviji izvještaj Američke akademije za pedijatriju koji je objavljen  u avgustovskom izdanju časopisa Pediatrics poziva na najstrože propise o sigurnosti hrane u SAD-u, a posebno žele skrenuti pažnju na opasnost koja je povezana sa zagrijavanjem nekoliko vrsta plastike putem mikrotalasa i mašina za pranje suđa.

Eksperti su imali uvid u nekoliko studija koje su potvrdile kako hemikalije koje se nalaze u bojama za hranu, konzervansima i ambalažnim materijalima mogu štetno uticati na zdravlje djece. U izvještaju se posebno stavlja akcenat na opasnost pojedinih supstanci kao što su bisfenoli, ftalati i nitrati – indirektni aditivi koji se često koriste u preradi i pakovanju hrane.

Oni su posebno istakli zabrinutost zbog nedosatataka podataka kako to neke hemikalije utiču na zdravlje djece i dojenčadi. Poznato je da toplina podstiče plastiku da otpušta BPA i ftalate u hranu i zato se ne preporučuje bilo kakvo podgrijavanje hrane u plastičnim posudama, uključujući i mlijeko za bebe. U izvještaju se navodi i da je važno izbjegavati pranje plastičnog suđa u mašini za pranje.

Trenutno, FDA nema ovlaštenja da testira pakovanja koja su već odobrena za tržište, ali Američka akademija pedijatara pokušava nekim drugim kanalima da upozori roditelje na štetnosti koje vrebaju.

Kako da smanjite upotrebu štetne plastike

  • Više koristite staklenu ili ambalažu napravljenu od nerđajućeg čelika kada god možete.
  • Koristite više svježe, nego zamrznuto voće i povrće, posebno u trudnoći i kod malih beba.
  • Izbjegavajte plastiku koja na sebi imaju 3, 6 i 7 kodove za recikliranje.

Podijeli ovo