Bobičasto voće, jabuke, kruške, šljive, smokve, bundeve, prvi mladi listovi špinata, mrkva, kukuruz, kesten…sve ovo jednako je vitaminima A, B i C, folacinu, cinku, kalciju, kaliju, željezu i svemu ostalom što se može naći u čudotvornoj multivitaminskoj tableti.

Ali voće i povrće jeseni nosi mnogo više. Ono nosi energiju sunca i vitalnosti, boje zdravlja i pravi izbor za stolom. Istraživanje na projektu Public Health Nutrition u SAD-u koje je trajalo 7 godina dokazalo je kako ljudi koji konzumiraju svježe sezonsko voće i povrće imaju manju učestalost obolijevanja od srčanih bolesti i raka, sudbine koja danas snalazi svakog drugog stanovnika planete.

Recept za dug i zdrav život? Možda se nalazi u ovih top-10 namirnica jeseni. A da ne upadnemo u zamku predrasuda i olakšamo izbor – navedene su abecednim redom.

Bobičasto voće

Za bobičastu vrstu voća karakteristični su crveni i plavi pigmenti s izuzetno visokom antioksidativnom moći te sadržaj C vitamina. Ako neka hrana zaslužuje epitet eliksira mladosti – to su zasigurno ovi plodovi, često jedinstveni po svom sastavu. Na primjer, malina je najveći značajan izvor elaginske kiseline općenito, tvari koja se smatra najvećim prirodnim borcem protiv raka.

Foto: berryworld.com

Podijeli ovo