Poslastičarka Dinara Kasko poznata je po svojim tortama napravljenim po matematičkoj preciznosti zbog kojih izgledaju kao minijaturne moderne skulpture. Uopšte ne iznenađuje što je Kasko po struci arhitektica te joj je to pomoglo da sama kreira 3D modle za kolače uz pomoć kojih pravi kompleksne i vrlo specifične torte čija površina ponekad izgleda kao dijagram sa table nastavnika fizike.

Foto: dinarakasko.com

Njene posljednje kreacije inspirisane su poznatom japanskom vještinom savijanja papira origami. „Provodim mnogo vremena u savijanju papira i učenju različitih metoda i principa origamija”, otkrila je ova poslastičarka na svom Instagram profilu. „Inspirišu me ljepota linija i obrasci koji nastaju kada savijam papir”. Razvila je posebnu tehniku kreiranja modli u obliku sfera koje je prvo napravila na papiru prije nego što im je digitalnim procesom u 3D štampaču dala fizički oblik.

Foto: dinarakasko.com

Osim što izgledaju prekrasno izvana, torte su veoma lijepe i iznutra. Kada zasječete bilo koju od njenih origami torti iznenadiće vas niz prekrasnih slojeva koji sadržavaju čokoladni mus, orahe, karamelu ili kompot od jabuke.


Kasko je nedavno počela prodavati ove jedinstvene modle na svojoj službenoj internet stranici i tako je omogućila poslastičarim amaterima da sami odaberu svoje omiljene geometrijske oblike za tortu. Neke od fotografija njenih torti kao i video o pripremi jedne od njenih najpopularnijih torti možete pogledati u nastavku, a ostatak njenih prepoznatiljivih torti na njenom službenom Instagram profilu.

Foto: dinarakasko.com

Foto: dinarakasko.com

Foto: dinarakasko.com

Foto: dinarakasko.com

Foto: dinarakasko.com

Foto: dinarakasko.com

Foto: dinarakasko.com

Podijeli ovo