Ako ste ikada bili u prilici da pratite neke emisije o uređenju doma, posebno one gdje profesionalci ljudima renoviraju već dotrajale domove onda ste morali primjetiti kako je koncept otvorenog prostora veoma cijenjeni svi ga žele imati.

Šta je to otvoreni koncept? Najjednostavnije rečeno, to je kada su kuhinja, trpezarija i dnevni boravak spojei u jednoj prostoriji, bez zidova, eventualno su dozvoljene neke pregrade, ali se podrazumijeva da prostor, kao što mu samo ime kaže, bude potpuno otvoren. ZA vrijeme komunizma, na Balkanu, ovakva vrsta uređenja je bila rijetkost jer su stanovi projektovani tako da je kuhinja bila odvojena od dnevnog boravka, a ponekad i sama trpezarija. Danas je to drugačije i svi žele otvoreni koncept, a mi se pitamo da li je ovakav način uređenja zaista toliko dobar i ima li svojih mana.

Ovoga puta za vas smo izdvojili negativne strane otvorenog koncepta koje treba da uzmete u obzir prije nego što krenete sa rušenjem zidova.

Teško ćete odrediti centralnu tačku

U velikom prostoru koji treba da bude podijeljen teško ćete odrediti jednu fokusnu tačku koju bi trebalo da ima svaka prostorija.

Podijeli ovo