Sudeći prema vremenskim prognozama nakon prilično dobrih vremenskih uslova tokom posljednjih mjeseci 2018. godine trebamo se pripremiti za nešto niže temperature tokom januara i februara. To treba uzeti u obzir i prilikom očuvanja bašte i biljaka koje se nalaze u bašti.

Prvo što treba uzeti u obzir je da snijeg navjerovatnije neće značajnije oštetiti vaše biljke. Tlo je sigurno već pogodno (budući da ste na njemu nešto uspješno zasadili) tako da nagli pad temperature ne bi trebao štetiti biljkama na bilo koji način čak i kada se radi o mrazu. Jedina opasnost koju snijeg nosi sa sobom je njegova težina koja može nepovoljno uticati na povrće, pogotovo ono sa plodovima koji su još uvijek vrlo mali. Težina snijega može prouzrokovati lomljenje korijenja i slabljenje stabljike biljke.

Kako biste eliminisali ovaj problem najbolja mogućnost koju imate je da na neki način prekrijete biljke kako biste ih zaštitili. Tako se nećete morati za niske temperature i težinu snijega, a ovo su neki od najbolji načina da zaštitite biljke u svojoj bašti.

Kartonska kutija

Iskoristite običnu kartonsku kutiju kako biste prekrili biljke. U kutiji možete izbušiti i nekoliko ruba sa strane kako bi biljka dobijala dovoljno vazduha. Važno je da kutiju sklonite čim je prije moguće kako bi dobile svu svjetlost potrebnu za njihov razvoj, a kutija koči izlaganje površine biljke sunčevoj svjetlosti.

Foto: blog.seedsavers.org

Podijeli ovo