Ako ste poput većine ljudi vjerovatno odmah nakon buđenja idete u pravcu štednjaka kako biste zagrijali vodu za prvu jutarnju kafu. Preko 85 posto Evropljana svakodnevno konzumira kafu i ona predstavlja jedno od najpopularnijih pića na svijetu. Rađena su mnoga istraživanja u vezi optimalnog doba dana za ispijanje ovog toplog napitka i rezultati su prilično iznenađujući budući da se ne radi o jutru!

Foto: Pinterest

Iako vas ispijanje kafe odmah nakon buđenja može razbuditi u periodu dana kada vam je to stvarno potrebno taj osjećaj se gubi već nekoliko sati kasnije. Iz tog razloga stručnjaci preporučuju da umanjite ili ograničite unos kafe u prvim časovima nakon buđenja.

KAFA ILI ČAJ: KOJE JE PIĆE BOLJE ZA VAS?

Kako biste maksimalno iskoristili sve blagodeti kafe bilo bi bolje da ju pijete tokom prijepodnevna ili ranog poslijepodneva. Ako dobijete dozu kofeina oko tri do četiri sata nakon buđenja takođe možete dobiti maksimalnu korist od kafe. Razlog je taj što je u to doba u našem organizmu niska doza kortizola, hormona stresa od kojeg se razbuđujemo i koji nam je prijeko potreban kako bismo normalno funkscionisali na poslu.

Foto: Pinterest

Ako stvarno ne možete nikako funkcionisati bez jutarnje doze kafe, onda ju trebate nastaviti ispijati. Teško je iskorijeniti navike koje ste imali tokom cijelog života, a osim toga, neki stručnjaci tvrde da nije toliko bitno doba dana već količina kofeina koji unosite u organizam. Oni preporučuju da ograničite unos kafe na dvije do četiri šoljice dnevno.

10 STVARI KOJE MORATE IMATI U DOMU U SVAKOM TRENUTKU

Bez obzira na to kada ćete piti kafu izbjegavajte ju nakon 3 sata popodne. Kod pojedinaca se može dogoditi da kofein izazove nesanicu.

Foto: Pinterest

Podijeli ovo