Curenje nosa, svrbež u očima i konstantno kihanje koji se povezuju sa alergijom nisu baš najugodniji dodaci proljećnim mjesecima. Tokom duge i dosadne zime čeznemo za povratkom toplih mjeseci ali sa njima neminovno dolaze i alergijske reakcije za mnoge od nas.

Kada simptomi počnu obično počinjemo uzimati razne antihistaminske tablete i sprejeve za nos te izbjegavamo izlazak iz kuće osim ako je to apsolutno potrebno. Kako biste ublažili alergijsku reakciju i lakše se nosili sa svim neželjenim simpomima možete početi konzumirati neke namirnice i biljke koje dokazano imaju dobar i blagotvoran uticaj na organizam pogođen sa alergijom.

Naš imunološki sistem koji je zadužen za borbu protiv upala i alergija najvećim dijelom lociran je u utrobi. Trilioni bakterija koji se nalazi unutar naših crijeva pomažu nam pri absorbiranju hrane, kreiranju nutrijenata i štite nas od spoljnih štetnih faktora. Kako biste poboljšali njihov rad možete u ishranu dodati sljedeće namirnice i biljke.

Aloe vera

Možda ste do sada koristili ovu biljku kako biste ublažili posljedice opekotina ili svrab, ali ona ima i mnoge druge primjene. Njena unutrašnjost i sok se mogu konzumirati a efekt na unutrašnje organe prilično je sličan kao i u slučaju kože. Crvenilo, svrab i nateknuće znakovi su upale a aloe vera ima odlična protuupalna svojstva zato što hladi i ublažava pogođenu površinu ili organ. Osim toga, aloe vera odlična je za regulisanje probave i liječenje proljeva, čireva i raznih drugih stomačnih problema.  Tako uz pomoć nje možete održavati zdravlje utrobe i bakterija zaduženih za borbu protiv alergije.

Foto: Nikolay Litov/Shutterstock.com

Podijeli ovo