Često nekako intuitivno znamo da nešto nije sasvim u redu sa našim životnim prostorom. Ako želite provjeriti da li je to slučaj i sa vašim domom napravite jednostavan test: uđite u jednu od prostorija u domu i sjednite. Smirite se, skoncentrišite, zatvorite oči i umirite disanje. Nakon nekoliko minuta otvorite oči i pogledajte dobro prostoriju u kojoj se nalazite.

Kako se osjećate? Da li ste relaksirani ili nekako ukočeni? Da li vam se čini da je prostor živ i pun pozitivne energije ili je više dosadan i nekako jednoličan? Ponekad je potrebna samo jedna mala reorganizacija životnog prostora kako bismo mu dali novu energiju. Sudeći prema drevnoj kineskoj filozofiji života za sklad u domu potrebo vam je sljedećih pet prirodnih elemenata.

Drvo

Drvo simbolizuju vegetacija i svi materijali nastali od vegetacije. Kućne biljke, bašte i pogled na okolno zelenilo pozitivno djeluju na naše raspoloženje i pomažu nam da budemo više uravnoteženi. U dom možete dodati stolić napravljen od prirodnog drveta ili drvenu stolicu na koju možete staviti pamučni jastučić ili prekrivač. Više ovog elementa možete unijeti u dom uz pomoć botaničkog printa na zidovima ili jednostavno zelene boje.

Foto: Evgeny Glazunov/Shutterstock.com

Podijeli ovo