Hladne vremenske prilike utiču na mnogo toga. Osim na način oblačenja i račun za grijanje zima utiče i na naš organizam pa tako dolazi do promjene u nivou energije, metabolizmu i želji za određenim vrstama hrane.

Reagujete li na hladnoću tako što preskačete odlazak u teretanu i tješite se da će vam biti lijepo kod kuće gdje je toplo i udobno? Uz to tada se često vraćate svojim lošim navikama u ishrani i prejedate se iako ste si časno obećali da nakon praznika i slava prestajete? Niste jedini. Ali prava istina je da zima i praznici nisu izgovor da i dalje nastavljate sa lošim navikama u ishrani. Kako biste osigurali da budete zdravi tokom najhladnijeg perioda godine redovno ubacujte sljedećih pet vrsta hrane u svakodnevne obroke.

Korjenasto povrće

Korjenasto povrće poput mrkve, cikle ili repe dobro izdržava hladnoću tako da možete dobiti svježe organske proizvode ove vrste na lokalnoj pijaci. Ispržite mrkvu kako biste još više pojačali dozu korisnog beta karotena ili prokuvajte repu koja je bogata vitaminima C i A.

Foto: health.clevelandclinic.org

Podijeli ovo