Ukoliko ste zainteresovani za izgradnju samoodrživog, “eco-friendly” domaćinstva, vjerovatno već poznajete osnove u tome: instalirenje solarnih panela, odabir instalacija koje štede vodu u kupatilu, … ma znate već postupak. Ali dok to podrazumijeva neke od najvećih problema u upotrebi vode i energije, moguće je da ste predvidjeli neke od najmanjih faktora.

Instalacije, solarni paneli i uređeni okoliš, svakako mogu umanjiti taj uticaj prirodne okoline, ali sam dizajn vašeg doma može pomoći da isti umanjite i dodatno. Neki od najboljih načina da povećate samoodrživost vašeg domaćinstva može upravo biti suma sumarum tih sitnih promjena. Stoga razmislite o ovim sitnim trikovima:

  1. Veličina je bitna

Nije tajna da je manja kuća efikasija u smislu iskoristivosti energije od one veće. Ipak možda nije samo u pitanju veličina kuće, već  kako istu koristite. Recimo, uzmite dvije kuće iste kvadrature: Jedna je površine 185 metara kvadratnih ali je iz jednog nivoa, a drugoj je kvadratura podijeljena na dva (nivoa). Koja je dakle efikasnija? Slaganje površine je gotovo uvijek efikasnije, i košta manje da se grije i snabdijeva energijom.

Razmislite o tome koliko vam prostora treba i kako se može podijeliti da bi se uštedilo energije. Ukoliko možete sve staviti u manji, kompaktniji prostor biće, dugoročno gledano, lakše za održavati.

Podijeli ovo