Postupak za uklanjanje mrlje od tekućine

Ako na kožnom namještaju ili odjeći već imate mrlju potreban vam je nešto drugačiji postupak a sljedeća metoda je u većini slučajeva prilično efikasna. Ovaj put smo se fokusirali na mrlje koje nastaju od slučajno prolivene tekućine po koži što je jedna od najčešćih vrsta mrlja u domaćinstvu.

Upotrijebite čistu i mekanu krpu koja dobro apsorbuje. Imajte nekoliko takvih krpa pri ruci budući da ćete morati brisati i sušiti problematičnu površinu više puta tokom postupka.

Ako je mrlja nastala od neke tekućine, neka vam krpa služi za upijanje na tom mjestu i nipošto nemojte trljati mrlju u raznim pravcima zato što će to samo uvećati mrlju i učiniti proces njenog uklanjanja komplikovanijim.

Navlažite krpu ali nemojte pretjerivati zato što bi to moglo ostaviti mrlje od vode na koži. Važno je da krpa bude vlažna. Ponekad je dovoljno samo da krpu pošpricate sa vodom kako ne biste imali višak koji curi. Aplicirajte malenu količinu sapuna na vlažnu krpu i tapkajte sa njom na mjesto gdje se nalazi mrlja. Ako se ne radi o težoj mrlji ponekad je dovoljno samo da izvučete prolivenu tekućinu iz kože tako što ćete preći preko nje sa blagim sapunom. Važno je da veoma lagano radite na mrlji sporim kružnim potezima. Nipošto nemojte ispirati nakon što izvučete mrlju sa sapunom već prebrišite mjesto na kojem se nalazila mrlja i uklonite ostatak vlage sa čistom suv.

Foto: thespruce.com

Podijeli ovo