Pri potrazi za drvenim namještajem dobro je znati odabrati primjerke za čiju su završnu obradu korišteni ekološki materijali

Kako danas tako i kroz povijest za drvo možemo reći da je jedan od najomiljenijih materijala za gradnju i opremanje interijera. Gotovo da je nemoguće pronaći interijer u kojemu nema drva. Ovaj prirodni i ekološki materijal jednostavan je za obradu i vrlo dostupan što ga čini idealnim izborom ukoliko želimo u svoj dom unijeti toplinu. Drvo se najčešće koristi za izradu podnih obloga i namještaja, osim toga za stolariju i kao zidna obloga.

Poseban šarm i ljepota drveta ističe se pri uređenju potkrovlja, kada su vidljive drvene grede koje služe kao nosiva konstrukcija građevine.

Vrste drveta

Klasični drveni parket najzastupljeniji je kao podna obloga, a zbog svoje tvrdoće i otpornosti najčešće ćemo koristiti hrast, jasen i bukvu. Za izradu namještaja, osim navedenih domaćih vrsta drva, koriste se još smreka, jela, trešnja, javor i orah. Spomenimo još svjetski poznata egzotična drva kao što je palisander, koji služi za izradu skupocjenih komada namještaja. Ova vrsta drva ima specifičnu tamnu boju i mirisno je.

Tu su još bambus i tikovina, koji su najpogodniji za izradu vrtnog namještaja. Iako ovdje nismo naveli sve moguće vrste drva, svaka od njih ima svoju specifičnost godova, ljepotu, tvrdoću i namjenu bilo ono obrađeno ili ne. Pri odabiru drvenog namještaja za interijer dobro je znati odabrati primjerke za čiju su završnu obradu korišteni ekološki materijali koji nisu štetni za zdravlje. Ovakva obrada podrazumijeva uporabu materijala koji ne puštaju štetni formaldehid, smolu i druge otrovne sastojke, a pored toga omogućuju reciklažu i biorazgradivost.

Foto: living.vecernji.hr/Promo fotografija

Podijeli ovo