Koji je vaš omiljeni cvjetni miris? Ruža, jasmin ili možda lavanda? Možda se radi i o nekoj začinskoj biljci poput ruzmarina ili origana koji vas asociraju na vaša omiljena jela? Ti primamljivi i opojni mirisi koji dopiru iz biljaka predstavljaju njihova esencijalna ulja.

Esencijalna ulja se pripremaju tako što se lišće i neki drugi dijelovi biljke melju i destiliraju a u procesu se otpuštaju mirisi esencijalnih ulja. Proizvod se zatim flašira u svojoj visoko koncentrisanoj formi. Esencijalna ulja se koriste za aromaterapiju i za pripravljanje proizvoda za ličnu higijenu a važnu ulogu imaju i u medicini. U nastavku donosimo sve što bi vas moglo zanimati o esencijalnim biljnim uljima i njihovoj višestrukoj primjeni.

Važnost esencijalnih ulja

Postoje razne različite vrste esencijalnih ulja. Neke dolaze od citrusa poput limuna ili narandže dok se druga prave od biljaka kao što su bosiljak ili menta. Esencijalno ulje birate u skladu sa onim što vam je potrebno. Svaki dio biljke- cvijet, korjen i sjeme posjeduje esencijalna ulja sa jedinstvenim hemijskim sastavom.

Foto: Olga Miltsova/Shutterstock.com

Podijeli ovo