Kad je u pitanju uređenje enterijera trenutno su najpopularnija dva pravca koja su sušte suprotnosti, tu je onaj starinski, romantični shabby chic i sa druge strane industrijski dizajn koga odlikuje izloženost da bi se dobio sirovi, pomalo hrabar stil.

Ono što pokušavamo sakriti svim ostalim stilovima uređenja, izlaže se industrijskim stilom i zato je on toliko poseban, ali i prilično komplikovan za primjenu. Struktračlni elementi mogu postati ukras, a namještaj koji izgleda nedovršeno postaje centralni dio prostorije. U posljednje vrijeme industrijski stil je jako popularan, posebno kad je u pitanju uređenje ugostiteljskih objekata, ali ako ste dovoljno smjeli pomoću njega možete urediti i sopstveni dom.

Industrijski stil je vjerovatno nastao iz potrebe da bi se napuštena skladišta, tavani i pogoni za proizvodnju pretvorili u funkcionalne životne ili radne prostore. On slavi inžinjering i mehaničku genijalnost kao malo šta na svijetu.

Moderno industrijsko uređenje odlikuje otvoreni koncept i podiže ga na sasvim novi nivo, a prostor definišu posebni komadi namješata kao i ukrasi. S obzirom na to da je jedna od glavnih odlika ovakvog uređenja i minimalizam, efekat drame se mož stvorti kombinovanjem raznih materijala poput metala visokog sjaja u kombinaciji sa rustičnim drvetom.

Industrijski dizajn doma možete najjednostavnije istaći na plafonu, možete ostaviti gole grede, cijevi ili čisti beton ukoliko je riječ o novoj građevini koja ranije nije krečena.

Glavne karakteristike industrijskog dizajna

Izložene cijevi, odvodi, grede…

Ovo je pravi primjer uređenja u kojem preovladava indusrijski stil jer su svi strukturalni i mehanički elementi ostali izloženi i to je u stvari najhrabrije što se krije iza ove ideje. U ovom konkretnom prostoru je vidljiva kombinacija praktičnosti i kreativnosti pomoću koje je industrijski prostor pretvoren u mjesto za stanovanje. Naravno postoje i mnogo suptilniji načini da dom uredite u ovom stilu.

Podijeli ovo