Za Novu godinu i Božić pravi se mnogo kolača, a problem nastaje kada se oni ne pojedu i počnu da se suše zbog čega ih ljudi najčešće bace u smeće. Postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da sačuvate svježinu svojih kolačića i obradujete i sebe i goste nakon praznika.

Do hrskavih kolačića nipošto ne smije doći vlaga i zato ih morate čuvati u hermetički zatvorenoj posudi. Pazite da ih tu stavite tek kada se potpuno ohlade!

Ukoliko ste pravili kolače od dizanog, prhkog i lisnatog tijesta najbolje bi bilo da ih pola sata držite u frižideru, a zatim zamrznete.

Foto: Pixabay.com

Ako vam je nakon slavlja ostalo kuglofa, punjenih keksića ili štrudle stavite ih u posudu u koju ste prethodno dodali pola narezane jabuke ili krišku hljeba. Te dvije namirnice će pružiti dovoljno vlage vašim kolačima i pobrinuti se za to da duže ostanu svježi.

Kremasti kolači nipošto ne smiju biti duže od tri dana u frižideru! Treći dan ih prekrijte masnim papirom, stavite u kesu ili posudu, te zamrznite. Izvadite ih tri sata prije nego što vam dođu gosti kako bi se odmrznuli.

Izvor: Stvar ukusa

Podijeli ovo