Poznata je po veoma energičnim nastupima u tandemu sa bratom Elvirom Lakovićem Lakom sa kojim je regionalnu muzičku scenu osvojila skoro preko noći i 2008. godine nastupala na popularnom muzičkom takmičenju ‘Eurosong’. Osim za nastupe i snimanje maštovitih muzičkih spotova koji često podsjećaju na isječke iz neke dječije bajke Mirela Laković pronašla je vrijeme i za dugogodišnju uspješnu karijeru u jednoj domaćoj marketinškoj agenciji. Danas nam je otvorila vrata svog doma na sarajevskoj adresi koji dijeli sa svojim kreativnim bratom a sudeći prema spotovima benda ‘Laka’ sa pravom smo bili uzbuđeni oko toga šta će nas dočekati.

Onog trenutka kada ste se tvoj brata Laka i ti pojavili na pozornici po prvi put domaća muzička scena više nikad nije bila ista. Donijeli ste nam neku novu energiju i sebi svojstven muzički pravac. Da li ste dašak tog duha unijeli i u svoj zajednički dom kada ste se uselili?

Pa jesmo, mi volimo puno šarenila i sitnih detalja koji ukrašavaju zidove, police i sva druga mjesta koja su podobna za to. Volimo da stvari imaju neku priču, šarm, energiju, nešto što će dati našoj kući posebnost.

Postali ste prepoznatljivi po neobičnim modnim kreacijama, jarkim bojama i generalno rušenju svih ustaljenih modnih pravila. Da li ste i dom dekorisali sa nekim pomalo ‘otkačenim’ detaljima?

Da. Na zidovima, osim umjetničkih slika, držimo i maske, rekete, metle, svjećnjake… Također volimo starinske stvari koje pronalazimo po antikvarnicama ili buvljacima…

Koliko vam je važan izgled vašeg doma? Da li je sve uvijek cakum pakum ili ste više skloni kreativnom neredu?

Ja volim da mi je kuća uredna, ali nisam u mogućnosti da je stalno održavam takvom tako da često bude i nereda. Važno mi je da prostor u kojem živim ima dobru energiju, da me odmara i da mu se radujem kad se vraćam s puta.

Foto: Mirela Laković/privatna arhiva

Opišite nam vašu svakodnevnicu na sarajevskoj adresi. U kojem dijelu Sarajeva živite i kako vam se sviđa to okruženje?

Ja živim u jednom super kvartu u naselju Otoka. Puno je zelenila, u blizini je i šetalište, zelena pijaca… Imam sve što mi treba. Jako malo vremena provodim kući, ali kad sam tamo, uživam u potpunosti.

Da li je vaš dom već poprilično dovršen ili planirate još neke radove/renoviranja u narednom periodu?

Treba mu renoviranje, ali ne žurim s tim. Sve je još uvijek funkcionalno tako da renoviranje može i da sačeka. Mada, ne znam kad i kako ću imati vremena za to pored svih obaveza…

Vodiš li računa o trendovima kada je u pitanju uređenje doma?

O trendovima nikad ne vodim računa. Zapravo, nisam ljubitelj trendova ni u kojem smislu. Moja vodilja je intuicija i dobar osjećaj za nešto, pa po tom principu uređujem i dom.

Foto: Mirela Laković/privatna arhiva

Koji su tvoji glavni izvori inspiracije prilikom uređenje doma? Pronalaziš li ju ponekad na nekim neočekivanim mjestima?

Najčešće na putovanjima kad ugledam neki predmet pomislim kako bi se dobro uklopio u moj stan. Nisam uvijek u mogućnosti da ga kupim zbog transporta, ali često donosim neke suvenire ili stvarčice koje mi onda budu korisne, a ujedno i lijepa uspomena na putovanje.

Voliš li kupovati namještaj i kakvu vrstu namještaja preferiraš u svom domu?

Ne volim puno namještaja. Više mi se sviđa da ima slobodnog prostora i da soba diše. Od namještaja kupujem samo ono što je neophodno, a onda prostor ukrašavam detaljima i cvijećem.

Foto: Mirela Laković/privatna arhiva

Postoji li neki komad namještaja ili kutak doma sa posebnom pričom?

Na zidovima imam slike mojih roditelja kad su bili mladi, brata i sestre kad su bili djeca. Također sa plafona u dnevnoj sobi vise četiri crne laste koje sam kupila u najljepšem evropskom gradu koji sam do sada vidjela – Portu. Te me ptice uvijek vrate tamo. Na ogledalu vise medalje sa polumaratona i podsjećaju koliko još staza treba da pretrčim…

Foto: Mirela Laković/privatna arhiva

Najbolje pitanje za kraj 😊 Da sutra osvojiš ček od milion dolara koji možeš utrošiti samo na uređenje doma iz snova kako bi on izgledao i gdje bi se nalazio?

Nalazio bi se na moru, na vrhu neke zgrade sa pogledom na pučinu. Imao bi velike staklene portale sa svih strana i veliku terasu sa puno zelenila…

Podijeli ovo