Rijetko ko je obilježio banjalučku pozorišnu i filmsku scenu kao glumica i pjevačica Slađana Zrnić. Nakon brojnih odigranih predstava na domaćem terenu i u inostranstvu gdje je pokupila raznovrsne nagrade i priznanja Slađana se uvijek rado vraća u svoju malu oazu mira koja se nalazi u širem centru grada na Vrbasu.

Život jedne glumice uvijek je dinamičan i zanimljiv a ti si poznata po izuzetno raznovrsnim ulogama kako na pozorišnoj sceni tako i na televiziji. Takav život vjerovatno zna ponekad biti i prilično naporan. Koliko ti je važno da pored tako ubrzanog životnog tempa imaš opuštajuću atmosferu u domu?

Vrlo mi je važno da imam mir i svoju oazu. Trudom, strpljenjem i radom postala sam vlasnik garsonjere i ona je moj dom u pravom smislu te riječi. Veoma mi je važno da je u kući sve podešeno mojim afinitetima i jako mi je bitno da je prostor u kojem živim i spavam skladan i čist.

Opiši tvoj stil uređenja doma. Voliš li više jasne i formalne linije u domu ili si prije fan pomalo neobičnih oblika i detalja?

Kada sam se uselila u svoj stan prije deset godina bila sam u panici kako opremiti 28 kvadrata. Međutim, sestra i zet su arhitekte i pomogli su mi da stan opremim i namjestim po svom ukusu. Početna ideja mi je bila Daleki istok, boje bambusa, pastelno, jednostavno, a opet, sa druge strane, željela sam nešto tradicionalno. Tako da imamo dva dijela, trpezarijski koji je svijetao, pastelni, boje bambusa i dnevni, crveni i sa detaljima balkanskih šara.

Slušajući moje vizije, a naravno oni su u tom trenutku više znali o tim stvarima, objasnili su mi šta znači malo kvadrata i da stan ne smije da se preoptereti sa detaljima. Sve mora biti po mjeri. Uspjeli smo da zajedničkom saradnjom uredimo stan da on djeluje kao da ima 40 kvadrata. Čak i na žurci koju sam napravila prilikom useljenja u jednom trenutku je bilo 47 ljudi! Preferiram moderan namještaj ali u skandinavskom stilu, imitaciju drveta i da je sve u jednostavnoj iverici. Nisam ljubitelj lakirane iverice I svijetlog namještaja.

Foto: Slađana Zrnić/privatna arhiva

U kojoj prostoriji u domu provodiš najviše vremena i zašto?

Kako je u pitanju garsonjera, provodim najviše vremena u toj jednoj prostoriji koja je ujedno dnevni boravak i spavaća soba. Nisam opterećena brojem kvadrata, negdje sam pročitala da je čovjeku potrebno 25 kvadrata. Priroda mog posla je takva da ponekad moj stan služi samo kao spavaonica jer po cijeli dan sam na poslu a i često putujem. Pri odabiru stana, najbitnija mi je bila lokacija jer sam ja pješak a obično u pozorište odlazim dva puta dnevno. Stan mi je u širem centru i do posla pješačim cijelih 17 minuta.

Muzika je važan dio tvog života budući da si se specijalizovala za američki mjuzikl na na Akademiji umjetnosti u Beogradu i aktivno se baviš pjevanjem u džez bendu Combine Quartet. Da li se u tvom domu stalno može čuti neka muzika?

Zavisi, kada radim na predstavi tada sam usredsređena samo na taj sadržaj. Nema mjesta muzici, knjigama, samo one koje mi pomažu kao literatura za komad koji radim, nisam u stanju tada ni novine da pročitam. Muzici se posvetim koliko mi obaveze dozvoljavaju ali naravno da je često slušam. U dijelu stana imam pojačalo jer sam pobornik kvalitetnog zvuka.

Foto: Slađana Zrnić/privatna arhiva

Koji je tvoj omiljeni kutak u domu? Vežu li te za njega neke posebne uspomene?

Kuhinja je moj omiljeni kutak. Volim i umijem da kuham. Kada budem preselila u neki novi stan kuhinja će biti najveća investicija a potom krevet. U spavanju bismo trebali provesti kvalitetnih osam sati spavanja, tako da na krevetu ne smijemo štediti pri kupovini novih stvari.

Foto: Slađana Zrnić/privatna arhiva

Voliš li dekorisati sa umjetninama u domu? Koji je tvoj omiljeni dekorativni detalj ove vrste?

Volim slike i imam ih dosta, to su ulja na platnu, grafike i bakrotisak. Kupujem slike naših umjetnika i ljudi koje poznajem pa tako u svojoj kolekciji imam slike Nikole Zaklana, Željka Žunića, Dajanu Kerčov, Idu Maglov, Natašu Mandić, Vanju Šotru, Petra Bilbije…

Jedna od najvećih prednosti glumačkog posla su razni kostimi i rekviziti koje koristite dok ste na sceni. Da li si možda neki rekvizit sa filmskog seta ili iz predstave iskoristila za dekoraciju doma?

Nisam, možda nekada to uradim. Prostor je taj koji diktira. Mislim da sad nemam mjesto za takve stvari.

Foto: Slađana Zrnić/privatna arhiva

Da li je tvoj dom već poprilično dovršen ili planiraš još neke radove/renoviranja u narednom periodu?

Kad sam uselila bio je već završen i urađen do detalja, još uvijek je sve očuvano. Za sada nema potrebe za promjenama.

Vodiš li računa o trendovima kada je u pitanju uređenje doma?

Da, i dalje kupujem tu vrstu časopisa, želim da učim o tome. Kultura stanovanja je za mene takođe dio opšte kulture. Moramo učiniti sebi da se lijepo osjećamo.

Koji su tvoji glavni izvori inspiracije prilikom uređenje doma? Pronalaziš li ih ponekad na nekim neočekivanim mjestima?

U posljednje vrijeme mi se dopada raznolikost, miješanje tradicionalnog sa modernim ali ostajem pri tome da sve bude u toplim nijansama drveta.

Foto: Slađana Zrnić/privatna arhiva

Najbolje pitanje za kraj 😊 Da sutra osvojiš ček od milion dolara koji možeš utrošiti samo na uređenje doma iz snova kako bi on izgledao i gdje bi se nalazio?

Nalazio bi se na obali mora, na plaži pored borove šume. Velika terasa sa prirodnim hladom na kojoj bi se nalazili sto i stolice od željeza. Sama kuća bi bila od kamena, sa velikom jednostavnom kuhinjom i velikim prozorima. Bilo bi tu mnogo prostorija kako bih pozivala goste. Uređenje bi bilo vrlo jednostavno, drvo i željezo. Sigurna sam da bi bilo i pločica Majolika, šarenih i plavih kao što su one koje su karakteristične za Portugal. Nisam sigurna ali takve kuće već koštaju preko milion.

Podijeli ovo