Iako je opremanje novog doma prilično skup projekt postoje neke stvari u koje stvarno trebate uložiti kako bi vam se dugoročno isplatile. U nastavku donosimo pet stvari u koje svakako vrijedi investirati.

Podna obloga

Spadate li među one pred kojima je temeljno renoviranje i opremanje od samog početka, podna obloga nikako ne bi smjela biti nešto na čemu ćete štedjeti. Bilo da je riječ o keramičkim oblogama u kuhinji i kupaonici ili pak parketu za dnevni boravak i spavaće sobe, ovo je trajni dio vašeg (budućeg) doma koji vjerojatno nećete mijenjati tako skoro – kvalitetan parket može potrajati i stotinjak godina, a slično vrijedi i za keramiku koja, ukoliko je kvalitetna, može potrajati dvije do tri decenije bez problema.

Naravno, trendovi se mijenjaju, pa ako namjeravate dugo da zadržite oblogu, svakako predlažemo klasičnije i jednostavnije varijante.

Tepih

Dobar tepih potrajaće godinama, čak i decenijama. To se ne može reći za jeftinije modele čiji životni vijek nerijetko ne prelazi nekoliko mjeseci. Najisplativiji i najkvalitetniji su svakako oni od prirodnih materijala poput svile ili vune, no njihova trajnost i osjećaj pod nogama definitivno opravdavaju katkad paprenu cijenu na etiketi. Uz to, tepih često igra ključnu ulogu u izgledu prostora – nedostaje li vašem dnevnom boravku ono nešto, a spavaćoj sobi manjka osjećaj intime i udobnosti, dobar tepih će u trenu triješiti problem.

Trosjed ili garnitura

Kupovina trosjeda ili garniture velik je korak pri opremanju prostora, kako u financijskim smislu, tako i u samom kreiranju dnevnog boravka. Ovaj ključni komad nije nimalo jeftin i imamo niz očekivanja koja mora zadovoljiti – od materijala, boje pa do kvaliteta i trajnosti. Ne zanosite se isključivo izgledom sofe ili trosjeda – ako nije udobna, nemojte je kupiti, neće s vremenom postati udobnija.

Madrac

Madrac je vjerovatno i najvažniji element spavaće sobe – ako nije udoban, nećete se buditi svježi, odmorni i spremni za novi dan, ma koliko pažnje posvetili dekoru sobe ili pomnom planiranju rasvjete. Imajte na umu da najskuplji madrac nije ujedno i najbolji za vas, ali nosi li ipak pozamašnu cijenu na etiketi, predlažemo da svakako radije investirate u u ovaj toliko važan element spavaće sobe.

Akcentna rasvjeta

Da bez dobre rasvjete nema lijepog enterijera već zasigurno znate, a kraljice među rasvjetnim tijelima definitivno su viseće i podne lampe. One stvaraju neponovljivu atmosferu u prostoru, daju prostoru stilsku notu i često su “tačka na i” dekoru i karakteru prostorije. Takva rasvjetna tijela imaju nekoliko funkcija. Osim očite rasvjetne, one služe kao detalj u enterijeru.

Tekst: indizajn.rt.hr

Podijeli ovo