Staklene pregrade u domu idealno su i vrlo efektno rješenje kada želimo odijeliti prostor, a staklo ima još niz namjena.

Kroz povijest staklo je bilo vrijedan i skupocjen materijal. Izrađivano u bojama, reljefnim oblicima i mozaicima, nekada je imalo prvenstveno dekorativnu ulogu, koju je zadržalo i danas. Osim toga, danas je primarna funkcija stakla u interijeru i arhitekturi osvjetljavanje prostora prirodnom svjetlošću. Donedavno staklo u interijeru nije bilo prihvatljivo zbog lomljivosti pa nije moglo zadovoljiti sigurnosni aspekt stanovanja.

Svojstvo recikliranja

Pojavom sigurnosnog (laminiranog ili kaljenog) stakla, povećala su se njegova sigurnosna svojstva, pa je danas opremanje interijera gotovo nezamislivo bez tog materijala. Staklo se dobiva taljenjem kvarcnog pijeska, glinice, vapnenca, sode i oksida te se može reciklirati, što ga čini pogodnim i za očuvanje okoliša. Dodavanjem različitih kemijskih elemenata staklo može biti obojeno, ornamentno, vitrajno itd. U interijeru staklo se koristi u izradi podova, stropova, stuba i ograda, zidnih obloga, namještaja…. Za izradu finijih predmeta koristi se kristalno staklo koje se razlikuje od običnog po strukturi i može se brusiti bez pucanja.

Foto: PlusONE/Shutterstock.com

Podijeli ovo