Ljeti postoje stvari koje se koriste više nego i u jednom drugom godišnjem dobu kao što su bicikli i roštilj. Tu su još i šlaufi, luft – madraci, leptirići, peraje i 1001 peškir. Zbog česte upotrebe sve to se brzo zaprlja i onda provedete satima u čišćenju i ribanju. Nema potrebe da se mučite jer mi znamo kako da što lakše i brže očistite sve ljetne potrepštine.

Igračke i oprema na naduvavanje

Sve što je vašoj djeci potrebno za plivanje i igranje u bazenu može da zadržava vlagu i hlor zbog čega se šlaufi, luft – madraci, lopte na naduvavanje i ostale stvari mogu ubuđiti. Kao prvo, bacite sve stvari koje puštaju vazduh. U flašicu sa raspršivačem nalijte pola šolje sirćeta i pola šolje vode, pošpricajte igračke i opremu i sve dobro isperite vodom. Buđ pošpricajte i očistite uz pomoć četkice sa najlonskim vlaknima. Nakon svake upotrebe iscijedite vodu iz igračaka i isperite ih vodom. Ostavite ih da se osuše na suncu, a zatim ih pospremite u mrežasta kolica ili kesu. Na kraju ljeta, očistite sve ove stvari sa mješavinom vode i sirćeta. Kada se potpuno osuše, ispustite zrak iz njih i iscijedite svu preostalu vodu. Pospremite ih u mrežasta kolica ili kesu i držite ih u šupi ili garaži.

Namještaj za baštu

Čvrsti komadi se mogu oštetiti od izlaganja raznim elementima. Jastuci mogu zadržavati vlagu koja stvara buđ. Sklonite ih sa namještaja i očistite krpom umočenom u rastvor napravljen od ¼ tople vode i kapljice deterdženta za suđe. Isperite ih vodom i osušite na suncu. Zatim ih premažite sredstvom za zaštitu od propuštanja vode. Pošpricajte čvrste površine namještaja (drvo, metal i slično) sredstvom za čišćenje i ostavite da djeluje deset minuta. Očistite namještaj četkicom sa najlonskim vlaknima, isperite vodom i ostavite da se osuši na suncu. Ako imate namještaj napravljen od vinila, plastike ili staklenog vlakna nanesite na njega sredstvo protiv prašine. Mrlje na tapaciranom namještaju možete ukloniti vlažnom krpom i rastvorom od vode i deterdženta za suđe. Ako je potrebno, ponovite postupak nekoliko puta. Krajem ljeta pošpricajte namještaj sredstvom za čišćenje, ostavite ga da se suši sat vremena i zatim ga prekrijte. Suve jastuke pospremite u čistu kantu sa poklopcem koja vam stoji u šupi ili garaži. Ukoliko ima mjesta, sklonite u šupu ili garažu i namještaj iz bašte.

Roštilj na ugalj

Ostaci hrane na roštilju pokvariće ukus svih jela, a mogu privući i glodavce. Zato je veoma važno da roštilj na ugalj dobro očistite poslije svake upotrebe. Od vrha do dna pošpricajte roštilj i rešetku sredstvom za čišćenje i odmašćivanje i izribajte čvrstom četkicom. Isperite vodom i ostavite da se osuši. Kada ste završili sa pečenjem mesa, dok je rešetka još malo topla izribajte je čvrstom četkom kako biste uklonili ostatke hrane. Kada se rešetka ohladi, sklonite je sa roštilja i ručnom lopaticom pokupite pepeo. Vodite računa da pepeo istresete u nezapaljivu posudu, a bacite ga tek kada se ohladi.Prebrišite unutrašnjost i vanjštinu roštilja vlažnom krpom i vratite rešetku na njeno mjesto. Kada se ljetni dani približe kraju, hladnu rešetku potopite u kadu sa vrućom vodom i pet kapi deterdženta za posuđe. Ostavite je u kadi 30 minuta, a zatim je izribajte čvrstom četkom ili čeličnom vunom broj tri. Dok se rešetka natapa u kadi, isperite vanjštinu i unutrašnjost roštilja vodom. Ostavite da se suši 30 minuta, a zatim ga prebrišite krpom. Vratite rešetku na njeno mjesto i stavite na roštilj poklopac koji propušta vazduh i otporan je na sve vremenske prilike.

Roštilj na plin

Prebrišite unutrašnjost i vanjštinu roštilja vlažnom krpom. Nakon svake upotrebe rešetku izribajte na isti način kao i rešetku sa roštilja na ugalj. Kada se roštilj ohladi prebrišite ga i iznutra i izvana vlažnom krpom. Krajem ljeta vrijeme je da očistite svoj roštilj i sklonite ga iz dvorišta. Rešetku očistite isto kao i rešetku sa roštilja na ugalj. Za to vrijeme, stavite gumene rukavice, nanesite sredstvo za odmašćivanje na spužvicu za ribanje i očistite pooklopac, ručkice i druge metalne površine. Kada ste uklonili svu prljavštinu, isperite roštilj vodom i ostavite ga da se suši. Vratite rešetku na njeno mjesto i stavite na roštilj poklopac koji propušta vazduh i otporan je na sve vremenske prilike.

Podijeli ovo