Život u Japanu ima prednosti i naravno nedostataka. Jedan od nedostataka je hladna zima i život u kućama s vrlo lošom izolacijom. Nije baš jasno zbog čega kuće nemaju izolaciju s obzirom na to da su zime zaista oštre i nemilosrdne osobito na sjeveru zemlje. No, domišljati su Japanci i toj nevolji stali na kraj.

Foto: jutarnji.hr

Bez obzira na razloge loše izolacije u Japanu postoji cijela industrija posvećena upravo grijanju. Popis proizvoda koji Japanci koriste zaista je velik od električnih deka do “Heat-tec” termalnog daljnjeg rublja. Međutim, na vrhu popisa je jedan od najvećih japanskih izuma. Zaboravite Walkman, instant rezance i karaoke. Čak se niti robotizirani toaleti ne može usporediti sa svemogućim kotatsu

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

U osnovi je to mali stol s grijačem ispod, te deka prebačena preko vrha stola koja zadržava toplinu. No, ipak je i mnogo više od toga. Zimi je žarišna točka kućanstva. Kada se obitelj okupi i sjedne ispod pokrivača koji grije i krene razgovor, i druženje, televizija i sve druge elektroničke igračkice postaju prošlost. I što je najbolje, i djeca i odrasli podjednako uživaju u tom stanju polu-hibernacije.

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

Kotatsu se koristi u Japanu od 14. stoljeća i prvobitno je to bio irori, ili kamin za kuhanje. Do 17.stoljeća, irori ukopan u zemlju poznat je pod nazivom Hori-gotatsu i nalikovao je fiksnom kotatsu. Dok se današnji moderni mobilni kotasu nazivaju OKI-gotatsu.

Foto: jutarnji.hr

Izvor: jutarnji.hr

Podijeli ovo