Roditelji su u vječnoj potrazi za novim i zanimljivim dekoracijama za proslavu rođendana njihovih najmlađih a jedna od njih nakon stiže nam čak iz dalekog Meksika. Radi se pinjatama- zanimljivim i originalnim papirnim ukrasima koje obično krase razne boje, trakice i šljokice. Najčešće se koriste na rođendanima i raznim drugim vrstama proslava tokom kojih se izvodi zabavna igra udaranja po pinjati sve dok se ne raspukne i otkrije pregršt zanimljivih (i često slatkih) sadržaja koji se nalaze unutra. Pinjata trend zahvatio je i Banjaluku a za to je zaslužna Dunja Arsenić, mlada studentkinja novinarstva koja nam je u narednim redovima otkrila šta ju je privuklo ovom neobičnom hobiju koji se sa vremenom pretvorio u pravi biznis.

Kako si po prvi put saznala za pinjate?

Moj prvi susret sa pinjatama je bio kada su sestra i njena prijateljica počele da prave pinjate iz hobija. Malo po malo, i ja sam se zainteresovala za izradu pinjata, te sam se i ja uključila u proces pravljenja pinjata.

Foto: privatna arhiva

Možeš li nam nešto reći o istoriji pinjata? Da li su one i ranije imale istu primjenu?

Pinjata vodi porijeklo iz Stare Kine, gdje je predstavljala dio tradicije. Jedan od običaja je bio ukrašavanje papirne krave ili vola koji su se pravili prilikom festivalskih dana. Pinjate su ukrašavane simbolima i bojama sreće, ljubavi, izobilja i ispunjavane su raznim vrstama sjemena. Pri kraju dana, razbijane su raznobojnim palicama. Ostaci su spaljivani, a pepeo je čuvan kao amajlija za dobru sreću.

U četrnaestom vijeku, Marko Polo ih je donio u Evropu. Mjesto gdje su pinjate bile posebno prihvaćene bila je Španija.

Prve pinjate su pravljene od gline u obliku lonca, ukrašavane su i punjene voćem i drugim poslasticama.

Foto: privatna arhiva

Kada se saznanje o pinjatama počelo širiti po svijetu, pinjate su postale najpopularnije u Meksiku, gdje predstavljaju dio tradicije i danas. Prema Meksičkom shvatanju, pinjata je u to vrijeme predstavljala borbu čovjeka sa iskušenjima. U početku su se u Meksiku pinjate pravile sa sedam krakova, koji su predstavljali sedam smrtnih grijehova. Pinjata je predstavljala zlo, a voće i poslastice u njoj su predstavljale iskušenja. Osoba koja udara pinjatu palicom je imala povez preko očiju i predstavljala je vjeru. Udaranje pinjate označava borbu sa zlom, a razbijanje pobjedu koja za sobom kao nagradu donosi slatkiše.

Foto: privatna arhiva

U modernom dobu, pinjata je izgubila vjerski značaj, te se koristi tokom cijele godine u cijelom svijetu na raznim rođendanima, žurkama i drugim zabavama.

Kada si se počela baviti izradom pinjata? Da li je to u početku bio samo hobi ili posao?

Izradom pinjata sam se počela baviti 2013. godine. U početku mi je to bio samo hobi, i način da razvijam svoju kreativnost i maštu. Vremenom su se ljudi i kod nas počeli interesovati za pinjate, te sam, malo po malo, uspjela i da počnem zarađivati od svog hobija.

Foto: privatna arhiva

Kako izgleda proces izrade jedne pinjate? Od kojih materijala se one najčešće izrađuju?

Pinjatu nije teško napraviti, za njenu izradu potrebni su sljedeći sastojci i materijali:

  • Balon
  • Novinski papir
  • Brašno, voda
  • Krep papir u raznim bojama
  • Skalpel
  • Kanap
  • Ljepilo

Balon je potrebno naduvati do određene veličine, u zavisnosti kakvu pinjatu želite napraviti. Nakon toga novinski papir siječete na trakice i stavljate ga u smjesu od brašna i vode koju ste prethodno pripremili. Balon je potrebno obložiti 3 do 4 puta novinskim papirom, s tim da nakon nanošenja svakog sloja papira treba proći određeno vrijeme da bi se novinski papir osušio i stvrdnuo. Na taj način dobićete podlogu koju ćete kasnije ukrašavati po svojoj želji.

Foto: privatna arhiva

Kako je izgledala tvoj prva pinjata, a kako omiljena koju si ikada napravila?

Prva pinjata koju sam napravila bila je u obliku sladoleda, i moram da priznam da je izgledala slasno. Vremenom sam usavršavala tehnike pravljenja pinjate, te je svaka sljedeća pinjata bila bolja od prethodne, a takođe sam vremenom naučila i da pravim pinjate zahtjevnijih oblika. Ne mogu baš da izdvojim neku pinjatu koja mi je omiljena, s obzirom da su mogućnosti za pravljenje pinjata neograničene, svaka mi je posebna na neki svoj način.

Foto: privatna arhiva

Da li si imala neke zanimljive zahtjeve od klijenata koji su naručivali pinjate?

Jedna od najzanimljivijih pinjata koju sam pravila po želji klijenta bila je u obliku Trolice iz crtanog filma „Trolovi“. Specifična je po pravljenju velike kupole i šarolikih boja i ukrasa koje krase glavu trola, a zahtijevalo je i dosta truda i vremena.

Foto: privatna arhiva

Trenutno su posebno popularne vaskršnje pinjate. Gdje si pronašla inspiraciju za njihovu izradu?

Inspiraciju za vaskšnje pinjate sam pronašla na internetu. S obzirom da su se približava Vaskrs, poželjela sam da napravim nešto što će biti specifično za taj praznik, što je i dobilo dosta veliki odziv kod klijenata.

Foto: privatna arhiva

Da li su u pripremi i neke nove ideje?

Ideja ima na pretek. S obzirom da živimo u 21. vijeku i sve nam je lako dostupno na internetu i putem drugih medija, lako je naći inspiraciju za nove ideje. Recimo, crtanih likova koje bih željela pretvoriti u pinjatu nikad neće nedostajati. I klijenti se takođe javljaju sa nekim svojim željama i zahtjevima, tako da imam jedan izvor ideja i od njih. Trenutno su u pripremi pinjate pomoću kojih će budući roditelji otkrivati svojim najbližima pol djeteta. Pinjata je na potezanje, napravljena je od kartona u obliku kutije, koja je ispunjena plavim ili rozim balonima, konfetama ili prahom, u zavisnosti od pola djeteta.

Foto: privatna arhiva

Postoji li neka pinjata koju bi posebno voljela napraviti?

Željela bih da napravim pinjatu u obliku Simbe iz crtanog filma „Kralj lavova“. To mi je omiljeni crtani film iz djetinjstva i vežu me lijepe uspomene za njega, tako da se nadam da ću u skorije vrijeme imati priliku da napravim Simbu, barem za sebe.

Foto: privatna arhiva

Više informacija o Dunjinim pinjatama možete pronaći na Pinjata Banja Luka Facebook stranici.

Podijeli ovo