Kada u glavi zamislimo spavaću sobu ona obično izgleda prostrano i puna prostora za relaksaciju. Ako je realnost drugačija i nemamo dovoljno mjesta za veliki krevet I sve druge dodatke koje smo priželjkivali možemo se osjećati isfrustrirano. Ako ste u potrazi za savjetima kako da na najbolji mogući način možete iskoristiti prostor koji vam je na raspolaganju ne propustite sljedeće savjete.

Privucite pogled prema gore

Jedno od oprobanih pravila uređenja enterijera je da gradite dekor u vertikalnom pravcu ako nemate dovoljno prostora za horizontalno. Sve što trebate uraditi jeste da koristite optičku iluziju kako biste zavarali oko posmatrača tako da ‘upiju’ prostoriju na bolji način. Iako imate sasvim jednak raspoloživi prostor on će se učiniti znatno većim nego na početku.

Foto: freshome.com

Fotografija iznad na odličan način ilustruje ovu taktiku. Svaki detalj prostorije, od ugla gdje se nalaze prozori do bijele boje na zidovima imaju za cilj da ’otvore’ vizuelno ovu majušnu prostoriju. Vaše oko se okreće prema najvišoj tački u prostoriji i lampi koja se nalazi na sredini plafona.

Ne trebate poduzimati ekstremne mjere ali se trebate potruditi da dodate visinske elemente gdje god možete. Dobar izbor su vertikalne police zato što su izuzetno funkcionalne. Dobra alternativa su i tapete sa različitim uzorcima ili elementima u jarkim bojama koje će dodati dašak personalnosti vašem prostoru.

Podijeli ovo