Prošli ponedjeljak bio je posvećen tutorijalu sa svim koracima koje trebate obaviti kako biste uspješno oprali jastuke u veš mašini a sada su na redu odgovori na tri često postavljana pitanja u vezi pranja, sušenja i tretiranja veša.

Pitanje 1: Pranje tek kupljenih stvari

Neki dan sam se doslovno posvađala sa sestrom i to, ni manje ni više, oko teme pranja veša! Nedavno sam kupila baš lijepu ljetnu haljinicu i obukla sam ju odmah to veče kada sam išla šetati. Kada sam se vratila kući sestra je osula paljbu sa pitanjima „Zar nisi danas kupila tu haljinu?” i izjavama poput „Da li sam normalna zato što nosim nešto što sam tek kupila i nisam prethodno oprala”. Ovo mi nije prvi put da to radim pa sam stvarno počela razmišljati o tome. Da li trebam svaki put prati novi komad odjeće prije nego što ga obučem po prvi put?

Milana, Kotor Varoš

Draga Milana, sestra je ovaj put bila u pravu. Preporučljivo je da svaki put barem properete novi komad odjeće prije nego što ga obučete. Razlog su razni aditivi koji se koriste prilikom obrade tekstila koji mogu biti štetni za kožu i izazvati simptome poput dermatitisa. Posebno je važno oprati intimno rublje poput donjeg veša i kupaćih kostima koji dolaze direktno u dodir sa našim intimnim dijelovima. Ako vam se ne da da zbog jednog komada odjeće palite mašinu properite ga nekoliko puta ispod vrele vode i stavite da se osuši na štriku.

Foto: blog.springsapartments.com

Podijeli ovo