Sigurno slušate informacije sa raznih strana o tome kako treba pravilno prati veš. Jedna komšinica priča jednu priču, drugarica drugu priču i vi ste zbunjeni i između dvije vatre. Tu na scenu stupamo mi i rješavamo sve vaše najveće nedoumice u vezi pranja veša!

Pitanje 1: Uklanjanje mrlja od krvi

Ponekad mi curi krv iz nosa i obično to prekasno primijetim nakon što kapljice krvi već iscure na odjeću i osuše se. Znam da je ove mrlje izuzetno teško tretira a pogotovo kada se već sasuše pa me zanima koja je metoda najbrža i najefikasnija?

Jana, Doboj

Iako su mrlje od krvi izuzetno česta pojava vjerovatno ćete čuti vrlo oprečna mišljenja o najboljim metodama uklanjanja ove vrste mrlja. Preporučujemo da nikako ne koristite toplu vodu pri tretiranju već osušenih mrlja od krvi zato što će to najvjerovatnije imati potpuni kontraefekt i još više učvrstiti mrlju u nitima tkanine. Umjesto toga potopite tkaninu na neko vrijeme u posudicu sa hladnom vodom u koju ste prethodno dodali dvije čajne kašike kuhinjske soli ili amonijaka. Ukoliko mrlja i dalje ostaje nakon ovog tretmana onda tkaninu ponovo potopite u hladnu vodu i ovaj put dodajte polovinu čajne kašike sredstva za pranje suđa i jednu čajnu kašiku amonijaka.

Foto: Vectorpocket/Shutterstock.com

Podijeli ovo