Nastupila je jesen što znači da ćemo se tokom narednog perioda češće oblačiti u tople vunene stvari i umotavati u mekana ćebenca. Kako bi ovi materijali duže zadržali svoju mekoću potrebno ih je prati na pravilan način a o tome više možete saznati u ovosedmičnom izdanju rubrike TED pitanja i odgovori.

Pitanje 1: Pranje vunenih stvari

Poštovani, kreće polako hladnije vrijeme što znači da ću morati češće prati vunene stvari. Zanima me da li smijem prati vunene stvari u mašini za pranje veša i koji je pravilni način njege vunenih stvari?

Biljana, Drvar

Odgovor na vaše pitanje je da, možete prati vunenu odjeću mašini za pranje veša. Čak i ako nemate ciklus za ’pranje vune’ u sklopu vaše mašine za pranje veša sigurno imate opciju za ’delikatno’ ili ’ručno’ pranje. Vuna je prilično osjetljiv materijal koji ima veliku moć upijanja tako da može biti podložna smanjivanju i stvaranju grudvica, a ponekad se nakon pranja može promjeniti i njena tekstura tako da postane grublja. Kako bi vaša vunena odjeća što duže ostala u dobrom stanju pratite sljedeće savjete:

  • Ne perite prečesto vunenu odjeću budući da se radi o prirodnom materijalu koji se ne treba prati tako često kao npr. odjeća od sintetičkih materijala.
  • Obavezno svijetle i tamne komade perite odvojeno zato što će biti praktično nemoguće vratiti staru boju vunenoj odjeći koja se ofarbala tokom pranja
  • Upotrebljavajte nježno sredstvo za pranje poput TED deterdženta, a kao bi djelovanje bilo maksimalno efikasno malo rastvorite deterdžent u prašku u vodi prije nego što ga dodate u mašinu kako biste izbjegli oštećenje vunenog materijala.

Foto: Rido/Shutterstock.com

Podijeli ovo