Nema ništa gore od toga da isflekate svježe opranu, besprijekornu bijelu košulju ili majicu. Mrlje se nekako uvijek čine gorima, ako su na bijeloj odjeći. Ne možete ih sakriti i ne možete im pobjeći. Jedino što možete da uradite jeste da pokušate da ih uklonite, a ni to nije uvijek lako. Postoji nekoliko metoda za uklanjanje fleka sa bijele odjeće i one variraju u odnosu na to od čega je mrlja.

Iako nikada nema garancije sa mrljama, jedna od ovih opcija bi vam mogla pomoći.

Metoda 1: Nanesite odstranjivač mrlja prije pranja u mašini za veš

Prva i najbitnija stvar jeste da znate šta je izazvalo mrlju. Morate biti sigurni da li se radi o masnoj ili nemasnoj mrlji. Ovo je važno jer će to odlučiti koji će vam biti prvi korak.

Većina hemijskih odstranjivača su dizajnirani da uklanjaju sve vrste fleka.

Da li se radi o masnoj ili nemasnoj mrlji će odrediti vaše prve korake.

Savjeti o tome kako da koristite odstranjivače mrlja koje sami napravite se nalaze u trećoj metodi.

Ukoliko se radi o masnoj mrlji, izbjegavajte vodu.

Morate se oduprijeti inicijalnoj potrebi da ovakvu mrlju isperete pod hladnom vodom. Ulje odbija vodu, pa će voda koja dođe u kontakt sa mrljom samo učiniti da ona postane tvrdokornija. Umjesto toga, natapkajte mrlju suvim papirnim ručnikom. Ovakve mrlje mogu biti od maskare, karmina ili hrane koja je bogata uljem ili puterom.

Ukoliko nije u pitanju masna mrlja, isperite hladnom vodom.

Prije svega, natapkajte mrlju suvim peškirom koji će upiti tekućinu sa tkanine, a zatim isperite hladnom vodom. Ukoliko držite tkaninu tako da mlaz vode pada na zadnji dio mrlje, možete pomoći da se mrlja ispere. Ukoliko mlaz usmjerite direktno na mrlju, voda može pomoći da se prljavština više uhvati za tkaninu. Tipične nemasne mrlje su one od znoja, šminke koja nije bazirana na ulju, nemasna hrana, krv i zemlja.

Nanesite odstranjivač mrlja.

Možete kupiti odstranjivače u bolje snadbjevenim prodavnicama, a oni mogu biti u praškastoj ili tečnoj formi, kao i u formi paste.Vjerovatno će biti veliki izbor proizvoda, ali pokušajte naći neki preparat namijenjen bijeloj odjeći. Naredni korak je da nanesete odstranjivač prema instrukcijama sa pakovanja.

Za neke preparate će biti preporučeno da ih nanesete na rubove mrlje, a za druge na sredinu mrlje.

Nećete morati nanijeti veliku količinu preparata ukoliko se radi o manjoj mrlji.

Stavite odjevni predmet u mašinu za veš.

Za ovo vam nisu potrebne posebne instrukcije, odjevni predmet operite kao i obično.Provjerite na pakovanju odstranjivača, da li se preporučuje određena temperatura za pranje veša i ukoliko da, veš operite na toj temperaturi.

Podijeli ovo