Metoda 3: Pokušajte mrlje odstraniti prirodnim sastojcima

Koristite sodu bikarbonu.

Hemikalije u kupovnim odstranjivačima mrlja mogu biti veoma efektivne, ali takođe mogu iziritirati kožu, te neki ljudi preferiraju prirodnije alternative. Soda bikarbona je jedan od najpoznatijih odstranjivača mrlja. Jednostavno napravite pastu sa malo vode, nježno je nanesite na fleku i ostavite da se upije.

Takođe, možete je kombinovati sa malo destilovanog bijelog vinskog sirćeta.

Koristite sok od limuna.

Limunov sok poznat je kao efektivan način da se riješite neugodnih mrlja od znoja na bijelim košuljama i majicama, naročito u predjelu ispod pazuha. Napravite rastvor jednakog omjera vode i soka od limuna i nanesite na zamrljano područje odjevnog predmeta.

Limunov sok i so mogu ukloniti mrlje od buđi i hrđe.

Možete dodati malo soka od limuna pri pranju veša da vam dodatno osvježi bijeli veš.

Koristite bijelo vino.

Jedna od najgorih mrlja na bijeloj odjeći je on od crvenog vina. Iznenađujuće, dobro rješenje za ovo jeste da prospete po sebi još vina. Bijelo vino dodajte postepeno na mrlju, tapkajući suvim papirnim ručnikom od rubova mrlje prema sredini.

Ovo neće učiniti da mrlja nestane, ali može olakšati da spadne tokom regularnog pranja.

Koristite bijelu kredu za masne mrlje.

 Masne mrlje su posebno komplikovane za uklanjanje i voda samo može pogoršati stvari. Prirodna metoda uklanjanja masnih mrlja je uz pomoć bijele krede. Utrljajte malo krede na mrlju, ali nemojte biti grubi. Na ovaj način kreda će upiti masnoću umjesto odjeće.

Uklonite višak krede prije nego što stvarite odjevni predmet u veš mašinu.

Perite isključivo u hladnoj vodi i nemojte koristiti sušilicu jer to može pomoći da mrlja postane tvrdokornija.

Podijeli ovo