Metoda 4: Koristite izbjeljivač u borbi protiv mrlje.

Naučite razliku između oksidirajućih i izbjeljivača na bazi hlora. Oksidirajući izbjeljivači su mnogo blaži na tkanini, a hidrogen peroksid je čest primjer ovakve vrste izbjeljivača.

Izbjeljivači na bazi hlora su mnogo jači i mogu oštetiti boju tkanine, ali sa bijelim odjevnim predmetima to ne predstavlja problem.

Ukoliko redovno koristite izbjeljivač kada perete bijeli veš, mogu se na njemu pojaviti žute mrlje.

Aplicirajte izbjeljivač direktno na mrlju.

Ukoliko se radi o tvrdokornoj mrlji, možete je pokušati odstraniti pažljivom aplikacijom izbjeljivača direktno na mrlju. Nakon što testirate izbjeljivač na diskretnom mjestu, pažljivo ga utapkajte u tkaninu sa zadnje strane mrlje (izbjeljivač možete nanijeti štapićem za uši). Nemojte trljati tkaninu.

Nakon tretiranja tkanine izbjeljivačem, operite je na uobičajen način.

Obavezno stavite rukavice ukoliko koristite izbjeljivač na ovaj način.

Dodajte izbjeljivač prašku za veš.

Manje precizan, ali i dalje učinkovit način da se borite protiv mrlja na bijelom vešu jeste da dodate izbjeljivač redovnom pranju veša. Uvijek pročitajte na etiketi kolika je preporučljiva doza, a uz etiketu izbjeljivača, provjerite i etikete odjeće koju perete da biste provjerili da li je preporučljivo da koristite izbjeljivač pri pranju tog odjevnog predmeta.Metoda 5: Amonijakom protiv mrlja

Podijeli ovo